"Dobili smo jasnu poruku, takse se neće povući nasuvo"

Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti oglasili su se posle susreta s Federikom Mogerini.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

12:55

Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

Oni su izjavili da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini ove godine treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

Ahmeti je novinarima u Briselu izjavio da je jasno rečeno da je bilo razgovora i sa SAD i sa Rusijom u vezi sa postizanjem sporazuma.

"Svaki obostrano prihvatljiv sporazum će biti prihvatljiv od strane Mogerini, ako je u skladu sa evropskim vrednostima, uz isključivanje redefinisanja granica po etničkim linijama", kazao je Ahmeti.

Obojica kosovskih pregovarača su kazali da su Federiki Mogerini jasno stavili do znanja da će Kosovo u dijalogu biti predstavljeno timom, a ne pojedincima.

"Stavili smo jasno do znanja da smo tu na osnovu ustavnog mandata i odluke parlamenta. Takođe mi ćemo razgovarati i raspravljati kako bi smo uspeli da postignemo sporazum. Dijalog će se nastaviti na nivou država i Kosovo ima svoju pregovaračku ekipu. Mi smo parlamentarna republika i nas je parlament ovlastio. Dijalog ima adresu", kazali su Ljimaj i Ahmeti.

Oni su zatražili da svaki poziv, pa i onaj koji se šalje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, treba da se pošalje i pregovaračkoj ekipi.

"Mi imamo odgovornost da pregovaramo o sporazumu, u konsultaciji sa najvišim kosovskim liderima", rekli su oni i dodali da su tokom razgovora pomenuta i pitanja takse i liberalizacije viza.

Dodali su da se takse "neće povući nasuvo".

"One su jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju", kazao je Ahmeti i dodao da Srbija treba da prestane sa politikom suprotstavljanja Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Maja Kocijančič je rekla da se radi o konsultativnom sastanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: