Političari u globalnoj utakmici na Tviteru

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na vrhu je rang-liste najpraćenijih svetskih lidera na Tviteru.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ponedeljak, 07.01.2019.

08:52

Političari u globalnoj utakmici na Tviteru
Foto: Gettyimages/Scott Olson

Iako kao američki predsednik ima službeni nalog @POTUS, on se radije služi svojim privatnim profilom @realDonaldTrump, na kome ima oko 56,9 miliona pratilaca.

Kada je izabran za predsednika SAD 9. novembra 2016. godine, svet je bio zapanjen, a svetski lideri zbunjeni njegovim atipičnim korišćenjem Tvitera, kako bi zaobišao tradicionalne medijske kanale.

Kada je preuzeo dužnost, profil @realDonaldTrump na Tviteru je pratilo je 97 svetskih lidera, dok je 226 svetskih lidera pratilo profil @POTUS. Danas, šefovi država i vlada shvataju da profil @realDonaldTrump nema nameru da nestane, a najbolji dokaz za to je što @realDonaldTrump u julu pratilo 185 svetskih lidera i zauzima peto mesto na listi najpopularnijih koje zvaničnici prate.

Ispred njega su @WhiteHouse (290), @POTUS (250) @StateDept (210) i @ 10 DowningStreet (194), navodi se u studiji Burson Cohn & Wolfe Twiplomacy, objavljenoj u julu 2018. godine.

O popularnosti Trampovog privatnog profila na Tviteru govori i podatak da je @WhiteHouse do jula prošle godine pomenula @realDonaldTrump 412 puta, a profil @POTUS 290 puta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tramp je promenio ton diskursa na Tviteru. Svoje protivnike pa i pojedine lidere drugih zemalja ne štedi komentarima. Tako je na primer severnokorejskog lidera Kim Džong Una svojevremeno nazvao "malim raketnim čovekom", sirijskog predsednika Bašara el Asada opisao kao "životinju koja ubija gasom", a putem tvitova je umeo i da zapreti vazdušnim napadima i ratom. Rečnik u tvitovima Donalda Trampa često ostavlja mnoge bez direktne reakcije.

Međutim, to što ima najviše pratilaca Trampu nije osiguralo i najveći broj retvitova.

To je pošlo za rukom kralju Saudijske Arabije Salmanu. Iako je @KingSalman u periodu od maja 2017. do maja 2018. tvitovao samo 11 puta, svaki od njegovih tvitova imao je u proseku 154.294 retvita. Tvituje isključivo na arapskom i bez vizuelnih prikaza, ali svaki tvit je naišao na ogromnu reakciju.

U julu 2018. čak 69 svetskih lidera je doseglo po više od million pratilaca. @KingAbdullahII od Jordana, koji je otvorio svoj lični račun krajem marta 2017. godine, i francuski predsednik Emanuel Makron beleže brz rast pratilaca iz godine u godinu.

Od dana kada je izabran na funkciju predsednika Francuske do jula 2018. @EmmanuelMacron je dobio više od dva miliona novih pratilaca i postao treći najpraćeniji lider u EU.

Komunikacija francuskog Predsedništva na Tviteru jasno je okrenuta ka promovisanju ličnog naloga @EmmanuelMacron na Tviteru. Za vreme Makronovog prethodnika, Fransoa Olanda, @Elysee nalog je u proseku imao više od 16 tvitova dnevno, ali je od dolaska Makrona @Elysee postao sekundarni nalog na kome se objavljuje u proseku manje od dva tvita dnevno.

U svim svojim javnim nastupima, francuskog predsednika prati njegov tim za društvene medije koji snima i beleži svaki njegov potez, uživo emitiujući njegove govore putem Periskopa, Facebook Live i Instagram Stories. Najbolji citati i isečci njegovih sastanaka takođe se dele se na Tviteru, uključujući i 17 sekundi snimka njegovog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovim pokušajima da nauči kako se kaže „Učinimo našu planetu ponovo sjajnom” na kineskom. Čak se i kineska vlada, koja je poznata po blokiranju zapadnih društvenih mreža, polako angažuje i otvara prema društvenim medijima. Kancelarija za informisanje kineskog državnog saveta (@ChinaSCIO) je na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu od 1. septembra 2015. godine.

U studiji Burson Cohn & Wolfe Twiplomacy identifikovan je 951 nalog na Tviteru - 372 privatni i 579 institucionalnih – koji pripadaju šefovima država i vlada, kao i ministrima inostranih poslova 187 zemalja.

Na Tviteru su formalno prisutne sve vlade zemalja iz grupe G20, a šest od sedam lidera zemalja iz grupe G7 ima svoj lični nalog na Tviteru.

Jedina liderka neke od G7 zemalja koja nema lični profil na Tviteru je Angela Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: