"Ukrajina je i za SAD nekontrolisani problem"

Ukrajina postaje nekontrolisani problem za SAD i EU, izjavili su američki senatori tokom sastanak sa predstavnicima ukrajinskih javnih organizacija.

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2019.

13:15

Foto: Thinkstock

To piše „Internešenel polisi dajdžest“.

Kako prensoi Sputnjik, senatori smatraju da je Ukrajina postala nekontrolisani problem za SAD i EU.

Oni su to objasnili porastom agresije i radikalnog raspoloženja u zemlji, kao i time što se alternativna mišljenja odbacuju.

Političari su dodali da ukrajinske vlasti vode krajnje neproduktivnu ekonomsku politiku. Prema njihovim rečima, međunarodne finansijske institucije ulažu u Ukrajinu milijarde dolara, ali strašna korupcija i neproduktivni rashodi u unutrašnjem ukrajinskom konfliktu u Donbasu nivelišu napore međunarodne zajednice.

Zbog toga se BDP Ukrajine poslednjih godina stalno snižava, dok Ukrajinci masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom, navodi list.

Pored toga, senatori su kritikovali predsednika Ukrajine Petra Porošenka što progoni svoje oponente uz pomoć zakona. Prema njihovim rečima, ukrajinska policija se koristi za realizaciju političkih zadataka, a sudije kontrolišu političari i uticajni biznismeni, naglašava „Internešenel polisi dajdžest“.

Između ostalog, američki političari su oštro kritikovali sudski proces protiv bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, koji su nazvali parodijom.

Oni su izjavili da tužioci nisu pružili nikakve dokaze da je Janukovič kriv za ozbiljnu optužbu za izdaju države i poručili da je tokom procesa zabeležen veliki broj kršenja zakona.

Osim toga, američki senatori su izrazili zabrinutost zbog porasta političkog progona uoči izbora u Ukrajini. Oni se plaše eskalacije oružanog konflikta sa Rusijom u koji će morati da se umešaju EU i SAD.

U vezi s tim, kako su naglasili senatori, administracija aktuelnog predsednika SAD namerava da preduzme mere kako bi se suprotstavila ekonomskoj i političkoj „spirali smrti“ u Ukrajini, pišu mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: