"Naše bebe su drugog reda" VIDEO

Beograd -- Različito darivanje prvorođenih beba u novogodišnjoj noći izazavalo je veliku polemiku na društvenim mrežama.

Izvor: B92, prva
Podeli
Foto: Gettyimages/Christopher Furlong
Foto: Gettyimages/Christopher Furlong

Beograd je za prve bebe u ovoj godini izdvojio najviše, a neki gradovi poput Kragujevca dali su samo simbolične poklone.

Zašto sve bebe u Srbiji ne vrede isto?

Nije isto ako ste prvi put u životu zaplakali u Kragujevcu, Leskovcu ili Beogradu. Ako ste rođeni u novogodišnjoj noći u Kragujevcu dobijete poklon, a u Leskovcu - 20.000 dinara.

Ipak Najbolje je da planirate rođenje u Beogradu, gde su prve bebe nagrađene sa 300.000 dinara.

“Nismo ni mi baš siromašni, ali stvarno to nema smisla, znači naše bebe su drugog reda”, kaže jedna građanka Leskovca.

Leskovački budzet je 25 puta manji od beogradskog a sve bebe koje se rode ove godine dobiće isti novac.

“Prvi smo grad u Srbiji koji je uspeo da izdvoji posebna sredstva da bi svakoj mami koja donese bebu u tekućoj godini, a zaposlena je, da se uruči 10.000 dinara. Svim nezaposlenim mamama 20.000”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cevtanović.

Iako Kragujevac ima veći budzet prvorođene bebe su ostale bez para.

“To nije zakonska obaveza već je prošireno pravo, samim tim je ostavljeno diskreciono ovlašćenje i pravo lokalnim samoupravama da o tome odlučuju”, naveo je Nikola Ribarić iz Gradske uprave Kragujevac.

Na jugu Srbije jedino u Vranju nisu imali trošak u novogodišnjoj noći jer u tom gradu nije rođena nijedna beba.

Podsetimo, polemika u javnosti započela je pošto je dečak koji je prvi rođen u Beogradu u 2019. dobio 300.000 dinara. Ista ta suma namenjena je i za prvu devojčicu, međutim pošto su se rodile dve u isto vreme, 300.000 dinara podeljeno je na dva dela.

Zbog burnih reakcija, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je da je potpisano rešenje po kom će obe devojčice dobiti po 300.000 dinara.

strana 1 od 157 idi na stranu