"Republika Srpska će se odvojiti od BiH"

RS će se odvojiti od BiH, pre svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, izjavio je Timoti Les, bivši diplomata.

Izvor: NIN

Četvrtak, 03.01.2019.

12:12

Foto: Thinkstock

"Oni osećaju da im je bezbednost ugrožena politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH", kaže direktor britanskog analitičkog centra "Nova Evropa" Les u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN.

Kao drugi razlog zbog koga će se RS odvojiti od BiH jeste promena međunarodnog okruženja.

"Poslednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava s propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje", rekao je Les.

On konstatuje da interesovanje SAD za Balkan danas pada, što stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja.

"Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno", rekao je Les.

On je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU.

Međutim, smatra Les, ova faza istorije je sada gotova.

"EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda za članstvo povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet", kaže Les.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: