"Dodik – predsednik koji želi da razbije vlastitu državu"

Američki magazin "The Atlantic" iznio je opsežnu analizu lika i dela Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2019.

08:40

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U tekstu je navedeno da je Dodika Medlin Olbrajt, nekadašnja državna sekretarka SAD, nazvala "daškom svežeg vazduha ", a sada predstavlja glavnog zagovarača rasturanja BiH, prenosi Avaz.ba.

“Ja sam Srbin, Bosna je samo mesto gde radim”, rekao je Dodik samo dan nakon što je inaugurisan kao član Predsedništva BiH.

Takođe, autor teksta navodi da je Dodik javno kazao da na svojim putovanjima ne namerava koristiti pasoš BiH.

“Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo niko ne bi rizikovao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik”, navodi se u tekstu.

"Atlantic" napominje da je Dodik u proteklih osam godina vodio Republiku Srpsku, koju mnogi povezuju sa Srbijom.

Dodik vidi Republiku Srpsku kao državu u čekanju, s tim što se treba znati da Dejtonski sporazum jasno zabranjuje bilo kakvu secesiju.

Navedeni su i najnoviji incidenti Dodika, kada je u zgradu Predsedništva BiH donio zastavu entiteta RS, ali i napuštanja sednica kada zastave nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: