SPC povodom Nove godine i Božića o KiM, MKD, CG, dijaspori

Povodom Božića i Nove godine po Julijanskom kalendaru patrijarh srpski Irinej i episkopi SPC pozvali su vernike na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.01.2019.

15:44

SPC povodom Nove godine i Božića o KiM, MKD, CG, dijaspori
Foto: Thinkstock

"Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima. Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana", poruka je patrijarha srpskog i episkopa SPC.

Iz Crkve poručuju da smo pozvani da posebnu brigu pokažemo prema našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji.

Ukazujući na težak položaj i život našeg naroda na KiM, Crkva smatra da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na toj teritoriji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta.

"Govoriti o trajnijem rešenju problema na Kosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet", navodi se u poslanici, uz napomenu da sloboda za srpski narod, ali i za sve druge narode na KiM nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo.

U tom se mislu u Poslanici pominju "zloglasne takse", stalne pretnje, hapšenja...te formiranje tzv. kosovske vojske, a sve to u cilju, kako kažu u SPC, daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, južno i severno od Ibra.

SPC ponavlja da je za nju pitanje KiM, između ostalog, pitanje opstanka Srba, sveštenstva, monaštva i posebno drevnih svetinja, "bez kojih ne bismo bili ono što jesmo".

Sa istom brigom i odgovornošću SPC je pozvala Srbe u Makedoniji koji su u raskolu da u duhu Hristove ljubavi shvate da je autokefalnost isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomesnim pravoslavnim crkvama.

Isti poziv upućen je i onima koji govore o "nekakvoj Crnogorskoj Crkvi", koji, kako se navodi u poslanici, ostaju slepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

"Oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac", navode u poslanici.

Posebna poruka je upućena vernicima SPC u rasejanju, koje je Crkva pozvala da prema svima uvek i na svakom mestu pokazuju ljubav na delu, ali i da budu savesni i odgovorni građani zemalja koje su im pružile dom.

Radost spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobno praštanje i izmirenje, navode patrijarh i episkopi u poslanici, te poručuju da je praštanje i pomirenje među narodima koji su nekad živeli u jednoj državi jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima.

Inače, Crkva je najavila da je 2019. - godina jubileja, osam vekova od dobijanja autokefalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: