Srećna Nova 2019. godina!

Nova godina je stigla. B92 svima želi srećnu, uspešnu i bolju 2019. godinu. Pred nama je godina u kojoj će se svet ponovo nalaziti pred brojnim raskrsnicama.

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2019.

00:00

Srećna Nova 2019. godina!

I za Srbiju i njene građane ova godina donosi brojne nove izazove, a društvu i državi i obavezu da savlada sve one koji su pred nju odavno već postavljeni.

Rizikujući ponavljanje u odnosu na novogodišnje čestitke iz prethodnih godina i dalje su tu izazovi ekonomske, političke i socijalne prirode, baš kao i rešavanje pitanja Kosova.

Hoćemo li i u 2019. imate priliku da izađemo na izbore još nije jasno. Poziva na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ima iz vlasti i iz opozicije, baš kao što i sa jedne i sa druge strane dolaze glasove o tome da izbori nikome nisu potrebni.

A u prošloj godini najvažnija izborna trka trčala se u Beogradu. Kroz cilj su ubedljivo prvi prošli "naprednjaci" osvojivši apsolutnu većinu u gradskom parlamentu. Na drugom mestu bila je lista oko Dragana Đilasa, na trećem lista Aleksandar Šapić, a odbornike imaju još samo lista SPS i Jedinstvena Srbija. Izborni cenzus nisu prošli Dosta je bilo, Dveri, Inicijativa ne davimo Beograd, Ljubiša Preletačević Beli ali i nekadašnji "politički giganti" - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

Pored ovih, veliku pažnju privukli su i nedavni lokalni izbori u nekoliko opština u Srbiji. Svugde je pobedu odnela SNS, a najveća "gužva" stvorila se oko Lučana, gde je tokom kampanje i izbornog dana bilo mnogo optužbi za pritiske i zakulisne radnje i vlasti i opozicije.

Godinu iza nas obeležilo je i pregrupisavanje na srpskoj političkoj sceni. Tako su udruživanjem više opozicionih političkih opcija stvorena dva pokreta - Savez za Srbiju i Građanski blok 381. U Savez za Srbiju ušle su, između ostalog, Narodna stranka, DS, Dveri, Levica Srbije, kao i Dragan Đilas, dok je Pokret slobodnih građana (PSG) sa nekoliko organizacija formirao Građanski blok 381. Krajem godine, njegov lider Saša Janković saopštio je da napušta mesto predsednika i PSG i GB 381 i da se povlači iz aktivnog političkog života.

Takođe, tokom proteklih mesec dana održana su i četiri građanska protesta. Protesti, koje podržavaju i brojne opozicione partije, počeli su kao reakcija na napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu. Učesnici tih skupova traže da prekine nasilje protiv neistomišljenika, kao i otkrivanje nalogodavaca napada na Stefanovića, ubistva Olivera Ivanovića, napada na novinara iz Grocke Milana Jovanovića. Jedan od zahteva je i objektivnije izveštavanje medija o tim okupljanjima.

Pitanje Kosova i Metohije bilo je neizbežna tema tokom čitave 2018, a čini se da ista sudbina čeka i godinu koju upravo dočekujemo. Ni nakon proteklih 365 dana ne čini se da smo išta bliži rešenju "kosovskog pitanja". Naprotiv. Dešavanja iz 2018. kao da pokazuju dodatno "zatezanje" situacije. Počelo je, još uvek nerešenim, ubistvom Olivera Ivanovića. Usledile su deseta godišnjica samoproglašenja nezavisnosti Kosova, pa hapšenje Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, u Mitrovici i njegovo sprovođenje u Prištinu.

Nakon toga, činilo se da dijalog Beograda i Prištine ulazi u mirniju fazu. Govorilo se o "razgraničenju", "razmeni teritorija"... Usledili su incidenti prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa dizanje tenzija odlaskom Hašima Tačija na branu Gazivode. Ceremonija obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Parizu i, sada već čuveni, raspored sedenja doneli su nove probleme.

I onda se razvoj događaja dodatno ubrzao. Kosovo je uvelo takse od 10% na robu iz Srbije i BiH. Par dana nanok toga nije primljeno u Interpol. Odgovor na to, čini se, bilo je podizanje taksi na čak 100% - time efektivno onemogućujući svaku dalju trgovinu.

Istovremeno, došlo je i do hapšenja trojice Srba krajem novembra zbog, kako tvrde u Prištini, sumnji da su na neki način umešani u ubistvo Olivera Ivanovića. Specijalne kosovske policijske snage ROSU tragale su, neuspešno, i za Milanom Radoičićem.

Dodatno, kosovska skupština je izglasala i transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu "vojsku Kosova", uprkos brojnim protivljenjima.

Inače, tokom čitave godine odigravao se "diplomatski rat" širom planete, pa je desetak zemalja povuklo priznanje Kosova.

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom u 2018. nisu baš bili sjajni, poslednja dešavanja ne obećavaju mnogo toga drugačijeg ni tokom 2019. godine u kojoj bismo mogli dobiti i "novog" suseda - Severnu Makedoniju, ukoliko dogovor Skoplja i Atine stupi na snagu. BiH novu godinu čeka sa brojim izazovima, a rešavanje slučaja ubistva Davida Dragičevića čini se posebno velikim. Hrvati će se godine sećati po "gotovo trijumfu" u Moskvi, dolasku Vučića, Kolindinim gafovima ali i sudskim procesima (Sanader, Todorić, Mamić, Bandić...).

Kada je svet u pitanju, odnosi sveta i Severne Koreje su konačno otoplili, Britanija se i dalje "muči" sa Bregzitom, dok migranti, čini se, "muče" sve. U Beloj kući rotacija Trampovih saradnika nastavljena je nesmanjenom žestinom. Uz to, Putin je dobio još jedan mandat, Angela najavila da se povlači, Makrona potresaju protesti "žutih prsluka"... Godinu su obeležili i skandali sa ubistvom Džamala Kašogoija, trovanjem porodice Skripalj, podacima sa Fejsbuka, a čitava planeta strepela je nad sudbinom dečaka zarobljenih u pećini u Tajlandu. Bolne istine o narušenom zdravlju naše planete dodatno se pojačalu brojne prirodne katastrofe...

Na sportskom planu, između ostalog, Novak se vratio na vrh svetskog tenisa, odbojkašice osvojile titulu šampiona sveta, Ivana Španović takođe, dok je Crvena zvezda ušla u Ligu šampiona. Fudbalska reprezentacija se nije proslavila ni u Rusiji, ni u održavanju dobre atmosfere, što ipak nije uticalo na ambiciju o kandidaturi za organizaciju Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu. Nikola Jokić počeo je uveliko da otplaćuje Denveru svojih 146,5 miliona dolara, a Filip Filipović i prijatelji i dalje vladaju bazenima.

Tokom 2018. godine napustili su nas brojni velikani - Nebojša Glogovac, Predrag Ejdus, Milena Dravić, Kamenko Katić, Jelena Jovanović Žigon, Boki Milošević, Vladeta Jerotić, Bole Stošić, Mihаjlo Mitrović... Svet je ostao i bez Stivena Hokinga, Arete Frenklin, Šarla Aznavura, Monserat Kabalje, Bernarda Bertolučija, Dolores O’Riordan, Entonija Bordena, Berta Renoldsa, Stena Lija, Miloša Formana...

B92 će nastaviti da vas izveštava o svim događajima značajnim za Srbiju, region i svet, a verujemo da ćete nas još više čitati i u 2019. godini.

Srećni praznici!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: