"Voleo bih da se pitanje Kosova reši 2019."

Beograd -- Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus izjavio da bi voleo da se u 2019. pronađe rešenje za Kosovo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images, ilustracija
Getty images, ilustracija

Gudenus je ocenio da su jednostrane mere Prištine preterane i suprotne međunarodnom pravu, te da se nada da je ipak moguće pronaći rešenje kosovskog pitanja.

Gudenus, koji u Beogradu dočekuje Novu godinu, rekao je Tanjugu da bi želeo i da se nada da je moguće da se tokom iduće godine pronađe rešenje za Kosovo i Metohiju.

"Međutim ne mogu to najbolje da procenim, jer se radi o teškom i dugotrajnom konfliktu, u kojem Srbija ima opravdane interese. Neće biti lako, ali bih poželeo da se nađe rešenje tokom 2019", kazao je on.

Gudenus je izrazio žaljenje zbog jednostranih mera Prištine, koje, kako kaže, nisu usaglašene ni sa čim, koje su preterane i suprotne Rezoluciji UN.

"Moje je mišljenje da su te mere preterane. Treba uvek voditi računa da li se poštuje međunarodno pravo, ali i interesi Srba, a znamo da u regionu Kosovo živi i dalje puno Srba. Nažalost u ovom evropskom regionu i dalje tlače hrišćane i razaraju hrišćanske crkve i manastire. To osuđujemo", poručio je Gudenus i ponovio da bi želeo da što pre dođe do mirnog rešenja ovog problema.

strana 1 od 137 idi na stranu