Tači: U bliskoj budućnosti će biti postignut sporazum

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da će "u bliskoj budućnosti" u dijalogu sa Beogradom biti postignut sporazum u Briselu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.12.2018.

09:54

Tači: U bliskoj budućnosti će biti postignut sporazum
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

On je istakao da političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućavaju takav sporazum, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

U autorskom tekstu povodom novogodišnjih praznika, objavljenom na sajtu RTK na albanskom jeziku, Tači tvrdi da "nema vremena za gubljenje u postizanju održivog i trajnog mira koji će biti postignut sporazumom o odnosu sa Srbijom".

On, kako se navodi, veruje da će lideri u Prištini u 2019. godini biti spremni "da donesu teške, ali obavezne odluke, koje su u interesu Kosova i u interesu mira na Balkanu, a građanima poručuje da će svaku odluku doneti u interesu Kosova".

"Velike istorijske odluke, koje su donete o državama i narodima širom sveta, često su bile rezultat samo jedne odluke. Tako se desilo i sa nama. Istorija našeg naroda je puna sjajnih momenata. Mi smo doneli ispravne i pametne odluke u određenim trenucima, koje su podržale jake države. Ne bismo bili iskreni ako bismo rekli da nije bilo trenutaka kada smo mislili da smo izgubili istorijske mogućnosti, zbog nedostataka donošenja odluka ili pogrešnih odluka", tvrdi Tači.

On kaže da "odluka, koja treba da se donese u bliskoj budućnosti, jeste postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom".

"Mislim da je sada najbolji trenutak za postizanje održivog i trajnog mira. Političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućavaju takav sporazum. U postizanju ove mogućnosti učestvuju i SAD i EU”, navodi Tači.

On tvrdi da je pismo koje je dobio od predsednika SAD Donalda Trampa bilo “direktno i veoma jasno”.

“Predsednik Tramp je uputio poziv svim kosovskim liderima da iskoriste trenutak za postizanje sporazuma sa Srbijom, u suprotnom može biti posledica ne samo za Kosovo, nego za čitav region”, napisao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: