"Predlažem da novinari godinu započnu složnom akcijom"

Predlažem da novinari Srbije novu 2019. započnu jednom novom i složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog Žig Info portala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

13:07

Foto: Nebojša Babiæ

To je naveo Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

“Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i ispočetka, barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. To bi bila solidarnost na delu. Temeljito bismo, svaka redakcija ponaosob, pretresli sve o čemu su pisale naše ugrožene kolege. Ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti”, navodi Matić.

Kako je istakao, javna je tajna da je novinarima i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, bitno teže nego u Beogradu.

“Pretnje i nasilje manje su uočljivi i brže se zaboravljaju. Grocka je najbolji primer. Glavni urednik Žig Info iz Grocke, Željko Matorčević, kao i novinar Milan Jovanović, prijavljivali su pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez odjeka i efekta. Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastični napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge. Javnost se tek tada uzbunila i glasno podržala kolege iz Grocke, novinari su krenuli da prikupljaju pomoć. Prava novinarska solidarnost bila bi da svi pišemo o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi, da osvetlimo ogromnim reflektorom sve što se u Grockoj dešavalo poslednjih godina. Srpske redakcije mogu da sednu za sto i dogovore se ko će da obradi koju temu, pogotovo od onih na koje nije bilo odgovora nadležnih organa i koje su motiv za hajku protiv ove redakcije i novinara. (Malverzacije u Opštini Grocka, različite zloupotrebe zvaničnika, slučajevi sumnjivih privatizacija, nezakonitog trošenja novca poreskih obveznika…) Ako se tako organizujemo i rasvetlimo ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati: ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima diljem Srbije. Neće ništa sakriti: naprotiv, otkriće se sve što je radio, i zašto je to radio”, istakao je Matić.

On je rekao da bi to bio najbolji način da zaštitimo i kolege iz Grocke, a ubuduće i sve kolege iz malih medija širom Srbije.

“Tvrdim to na osnovu iskustava Komisije za otkrivanje zločina nad novinarima, čiji sam predsednik, u slučaju kolege Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine koji je ubijen još 2001, a da nalogodavci i počinioci tog ubistva još nisu privedeni pravdi. Prvo što je novinarskom delu Komisije palo u oči bilo je da u istrazi niko nije prikupio tekstove koje je kolega Pantić objavljivao u Večernjim novostima i jednom lokalnom listu. Kada smo ih prikupili i analizirali, jasno su se videli mogući motivi vezani za privatizacije o kojima je pisao i koje je najavljivao kao jasno koruptivne. Da su drugi mediji i novinari posle ubistva Milana Pantića preuzeli ove priče, pratili ih i istražili do kraja, razotkrili korupcije, to bi bilo od neprocenjive važnosti za razotkrivanje motiva i počinilaca ovog ubistva, a možda bi uticalo i preventivno na praksu lokalnih moćnika i tajkuna da napadaju, prete, i uništavaju lokalne redakcije i profesionalno novinarstvo. Zbog toga apelujem da se ne propusti prilika u slučaju opštine Grocka. Čvrsto verujem da ovakvu praksu treba uvesti i kada je reč o drugim slučajevima napada na novinare”, zaključio je Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: