Objavljen Čepurinov autorski tekst, Skot u "blokadi"

Razvoj rusko-srpskih veza u novoj godini će sigurno odrediti poseta Srbiji predsednika Ruske Federacije koja je planirana za januar.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: Tanjug/screenshot
foto: Tanjug/screenshot

To je napisao u autorskom tekstu za "Politiku", ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Čepurin.

Prema njegovim rečima, ta poseta obećava da bude dinamična i delotvorna.

"Očekuje se poređenje stavova po širokoj lepezi pitanja, potpisivanje brojnih bilateralnih dokumenata, podsticaj daljoj saradnji. Većina Srba posebno poštuje Vladimira Vladimiroviča Putina. Vremenom ova dobra osećanja samo jačaju, što je zalog posete i daljeg razvoja bratskih veza", istakao je Čepurin.

"Politika" navodi da je i američkom ambasadoru u Beogradu Kajlu Skotu pružila priliku da u autorskom tekstu oceni 2018. godinu i iznese prognozu za 2019.

Pres služba ambasade SAD je, međutim, na dan kada je trebalo da stigne članak ambasadora Skota, pošto je prethodno poslala njegove fotografije za autorski tekst, poručila da nisu u mogućnosti da odgovaraju na zahteve medija, zbog fiskalne blokade u kojoj se nalazi američka vlada.

On je rekao da je Rusija pružala i nastaviće da pruža Srbiji odlučnu podršku u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta u okviru kosovskog pitanja.

Ambasador Čepurin je dodao da ga raduje što je u 2018. godini ekonomska saradnja Srbije i Rusije dobila novi zamah i smatra da je principijelni prioritet izlazak van prostora postojećih granica ekonomske saradnje.

"Naglasak će biti stavljen na uzajamno delovanje u inovacionim oblastima, kao što su primena 'mirnog atoma', razvoj infromacionih tehnologija. Nastaviće se saradnnja u rekonstrukciji železnica Srbije, modernizaciji podzemnog gasnog skladišta 'Banatski Dvor', izgradnji gasovoda Bugarska-Srbija-Mađarska. Postoji realna mogućnost da se osnaži koopepracija u poljoprivredi i industriji putem organizacije zajedničke proizvodnje. Treba da uložimo u to sve naše talente i svu našu pasioniranost", poručio je ruski ambasador.

Ambasador podseća da su Rusija i Srbija u odlazećoj, 2018. godini, obeležili 180. godišnjicu diplomatskih odnosa između dve zemlje, a da ćemo 2019. obeležiti 85. godišnjicu oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača.

"Imamo bogat stvaralački dnevni red. Rusija i Srbija nisu prijatelji 'protiv nekoga'. Nastavićemo sa usavršavanjem našeg strateškog partnerstva, osvajajući nove pravce radi blagostanja naroda Rusije i Srbije. Hoćemo li uspepti da sve ovo uradimo? Nemamo druge opcije", ističe Čepurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu