"Pisala sam članicama UN zbog opasnih poteza Prištine"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je pismom članicama UN želela da ih obavesti o neodgovornim, besmislenim i opasnim potezima Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Vlada Srbije
Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Time je demantovala navode premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja koji tvrdi da je ona tražila od članica UN da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

''Nisam pozvala članice UN da povuku priznanje nezavisnosti Kosova. Pismo o kojem priča Haradinaj poslala sam 16. novembra nakon što su uveli takse od 10 odsto. U tom trenutku potpuno transparentno, to je bila odluka sa sednice Vlade da sve države članice UN obavestim o neodgovornim, besmislenim i opasnim potezima Prištine'', rekla je premirka odgovarajući na pitanje novinara u Banji Koviljači.

Navela je da je o potezima Prištine želela da upozna i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i one koje to nisu učinile.

Brnabić je rekla da je u pismu na pet strana navedeno da Priština ne poštuje Briselski sporazum, a da je Beograd ispunio sve što je bilo predviđeno tim dokumentom.

Takođe, u pismu se pominje slučaj ubistva Olivera Ivanovića i činjenica da Priština nije dozvolila Beogradu da pomogne u toj istrazi, kao i da prištinske institucije ne dele informacije o toj istrazi sa Beogradom.

U pismu je, kaže, ukazala i na hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka DJurića i Srba sa KiM, te na upad jedinica ROSU na sever KiM što je, kako je istakla, suprotno svim sporazumima.

Navela je da je članice UN obavestila da Priština ne samo da ne poštuje međunarodne sporazume, poput Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, već ni sopstvene zakone i tzv.kosovski Ustav.

''Samo sam skrenula pažnju na činjenice, argumente i na to da Priština svojim odlukama ugrožava regionalni mir, stabilnost i sve što se EU trudi da postigne kroz regionalno povezivanje'', istakla je premijerka.

Ona je ponovila da je pismo poslala 16. novembra i da je od tada Priština povećala takse od sto odsto, kao i da je protiv svih sporazuma i sopstvenih zakona i Ustava usvojila odluku o formiranju tzv. vojske Kosova.

''Ukoliko žele dalje da antagonizuju situaciju, da uvode takse i šta god, pošto je to toliko besmisleno, da ne mogu da zamislim šta bi dodatno mogli da urade, ali onda Haradinaj i njegov tim moraju da smisle nešto pametnije, a ne da se pozivaju na pismo od 16. novembra'', zaključila je premijerka.

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj rekao je u petak da je neprihvatljivo to što se EU nije oglasila povodom pisma u kojem je, kako tvrdi, premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku ta priznanja.

strana 1 od 137 idi na stranu