"Priština i Tirana urušavaju temelje Evrope"

Beograd -- Ministarka Jadranka Joksimović ocenila je da je izjava predsednika Vlade u Prištini Ramuša Haradinaja istovremeno i zabrinjavajuća i upozoravajuća.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekla, to predstavlja početak urušavanja temelja koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu celu i slobodnu.

Da podsetimo, Haradinaj je naveo da granica Kosova prema Albaniji više ne postoji.

Time se, prema rečima Joksimovićeve, istovremeno i atakuje i urušava multietnički princip i evropski poredak mira i stabilnosti, u regionu. Jadranka Joksimović je, u izjavi za Tanjug, ukazala da su najavom Haradinaja na najbrutalniji način ugroženi i evropski poredak zajedničke bezbednosti, demokratija, vladavine prava, socijalna tržišne privrede, vrednosti i slobode, u kojoj je bezbednost nedeljiva, a slobode zasnovane na punom poštovanju svih ljudskih prava.

Ona je, takođe, upozorila da izjava Haradinaja opasno i ozbiljno otežava i, pored ostalih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine - kršenje CEFTA sporazuma, ŠP i drugih regionalnih ugovora - nastavak dijaloga.

Jadranka Joksimović stoga očekuje da EU na jasan način stavi do znanja da zajedničke aktivnosti Tirane i Prištine nisu u saglasju da temeljnim vrednostima na kojima insistira i koje afirmiše Evropa.

strana 1 od 180 idi na stranu