"Trampova poseta povreda suvereniteta Iraka"

Lider jednog od dva glavna bloka u iračkom parlamentu, Sabah al-Saidi, osudio je nenajavljenu posetu američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2018.

00:24

EPA-EFE/Michael Reynolds

Al-Saidi ocenio je Trampovu posetu kao "grubu povredu suvereniteta Iraka" i sazvao hitan sastanak parlamenta posvećen toj poseti

"Gotovo je sa američkom okupacijom", rekao je Al-Saidi, koji predvodi blok Islah, istakavši da Trampu nije trebalo dozvoliti da dođe "kao da je Irak država SAD", prenosi AP.

Tramp je prethodno, dok je putovao avionom ka Iraku, rekao novinarima da je iz bezbednosnih razloga morao da odloži ranije planiranu posetu američkim trupama na Bliskom istoku i da je "prilično tužno" što, posle svega što su SAD uložile na tom području, njegova poseta i dalje mora da bude iznenađujuća iz razloga vezanih za bezbednost.

U međuvremenu, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Senders rekla je da predsednik Tramp tokom posete u Iraku nije mogao da se sastane sa iračkim premijerom Adelom Abdul-Mahdijem iz bezbednosnih razloga i kratkog roka u kojem su iračke vlasti obaveštene o njegovoj poseti.

Irački premijer je, navela je Senders, prihvatio Trampov poziv da poseti Belu kuću iduće godine.

O Trampovom sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima u Iraku, Senders je rekla da su generali i predsednik SAD usaglasili "moćan plan koji će omogućiti dalji put ka potpunoj pobedi, a ljudi će videti rezultate u kratkom vremenskom periodu".

Na pitanje da li "potpuna pobeda" znači pobedu nad Islamskom državom, odgovorila je da to "svakako ima veze sa tim".

Tramp je proveo oko tri i po sata u svojoj prvoj poseti američkim trupama stacioniranim u nemirnom regionu, a u obraćanju američkim trupama u vazduhoplovnoj bazi na zapadu Iraka branio je svoju odluku o povlačenju trupa iz susedne Sirije.

Sa Trampom je u poseti Iraku boravila i prva dama Melanija Tramp, kao i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Tramp se u Iraku sastao sa američkim diplomatama i visokim vojnim liderima i poželeo trupama srećan praznik.

SAD i dalje imaju više od 5.000 vojnika u Iraku koji podržavaju vladu u daljoj borbi protiv preostalih džepova otpora ekstremista Islamske države, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: