"Ukidanje dvojne kontrole na granici Albanije i Kosova"

Od 1. januara na graničnim prelazima između Albanije i Kosova će biti uspostavljena zajednička kontrola, prenosi MIA

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2018.

12:39

Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

Odluku o tome donela je ranije albanska vlada, a ministar unutrašnjih poslova Sander Leši najavio je da će biti preduzeti još mnogo važniji koraci u cilju celokupnog uspostavljanja evropskih standarda na albansko-kosovskoj granici.

„Bitne promene u graničnom upravljanju sa Kosovom. Dvojne kontrole će biti ukinute. Policija Albanije i Kosova zajednički će kontrolisati po načelu jedno zaustavljanje, jedna kontrola, kontrola na jednošalterskim sistemom. Vlada je donela odluku za ovu bitnu promenu, koja će olakšati slobodno kretanje između Albanije i Kosova", napisao je na Tviteru Leši.

Ali, prema njegovim rečima, ovo nije poslednja promena koja će se desiti.

„Olakšanje slobodnog kretanja neće se tu završiti. Ubrzo će biti preduzeti još mnogo važniji koraci u cilju celokupnog uspostavljanja evropskih standarda na albansko-kosovskoj granici“, naveo je Leši.

Deo albanskih medija koji su objavili ovu vest ocenio je da premijer Edi Rama „nije ispunio želju ministra dijaspore i bivšeg premijera Pandeli Majko, koji je zahtevao celovito otklanjanje albansko-kosovske granice.

Pandeli Majko je 1. januara ove godine na svom profilu na Fejsbuku oštro kritikovao vladu Edija Rame zato što ne ukida, kako je naveo, "albansko-albansku granicu".

On je čvrsto nastavio da zahteva otklanjanje granice i sve to je kulminiralo u avgustu kada je Majko tokom posete Skenderaja (Srbica) plasirao veliku vest da će od 1. januara 2019. godine biti izbrisana granica između Albanije i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: