Mektić "ne isključuje mešanje SRB"; Stefanović: Skandal

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da "ne bi isključio mogućnost" da su pripadnici MUP Srbije bili prisutni na protestu u Banjaluci.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.12.2018.

18:26

Mektić
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

"Ja ne bih isključio ni tu mogućnost. Naravno da to niko neće priznati i da će to sada svi demantovati, ali u Banjaluci se i juče i danas javno govori o tome da su takve jedinice došle iz Srbije da pomogu Miloradu Dodiku. Ja znam neke izvore informacija, ali u ovom momentu ne bih direktno govorio o tim izvorima", rekao je on za regionalnu televiziju N1.

Mektić, koji je iz Srpske demokratske stranke, ocenio je za sajt Vijesti.ba da događaji u Banjaluci predstavljaju "diktatorsku demonstraciju nepotrebne sile, ali ujedno predstavljaju i smišljenu akciju kako bi se pokazalo da će se obračunati sa svima koji ne misle onako kako je to u interesu režima na čelu sa SNSD-om".

"Vlast je zloupotrebila ovaj slučaj kako bi građanima pokazala da će svako ko misli drugačije od onoga što je u interesu vladajućeg režima dobiti brutalan odgovor policije, kako su to juče demonstrirali u Banjaluci sa prstom na obaraču automatske puške, sa potezanjem pištolja i slično prema građanima koji su se spontano našli na Trgu Krajine", rekao je Mektić.

On je ocenio da je policijska akcija bila poruka svim građanima koji se na bilo koji način suprotstave "diktatorskoj ideologiji".

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su više nego skandalozne tvrdnje ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića.

"Pored činjenice da su i Ministarstvo unutrašnjih poslova i predsednik Republike Srbije u potpunosti demantovali bilo kakvo učešće naših pripadnika u događajima u BiH, podsetiću da Mektić, kao ministar sigurnosti, ima kontrolu i nad graničnom policijom, tako da svakako može da zna i ko ulazi i ko izlazi iz BiH", rekao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

On otuda ovakvo ponašanje Mektića ocenjuje kao potpuno nedobronamerno prema Srbiji i građanima Srbije.

"Očigledno je da ovakva izjava ima za cilj stvaranje dodatne nestabilnosti u regionu i narušavanje odnosa između srpskog naroda koji živi u Srbiji i u Republici Srpskoj. Kao ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije još jednom u potpunosti odbacujem tvrdnje da je bilo koji pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovao u događajima u Banjaluci, jer se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i entiteta", poručio je Stefanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je informacije da su pripadnici MUP Srbije pomagali policajcima u Republici Srpskoj na Trgu Krajine u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: