Božić po gregorijanskom kalendaru

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće u 10 časova Božićnu misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu.

On je u Božičnoj poslanici kazao da suština Božića nije "u susretanju oko bogate trpeze već novo i iskreno zajedništvo sa zaboravljenima, nepodobnima ili suvišnima".

"Hoćemo li i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je među nama sve manje rađanja a toliko mladih života se seli odavde, gde se nekad toliko snažno borilo za život, branio životni prostor, čuvala sloboda. Ima li smisla, pitamo se dalje, očekivati mir od Njega, koji je proglašen 'Knezom mira', a pravi mir - barem se tako čini, sve je udaljeniji od nas", upitao je Hočevar.

Hočevar je tradicionalno uputio Božićnu čestitku patrijarhu SPC Irineju u kojoj je izrazio radost što će 2019. godine biti obeleženo 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Svi mi - srećni što vas je Bog tokom istorije toliko obogaćivao, svim članovima Vaše crkve želimo da budete nadahnuće i moć stanovnicima naše zemlje i čitavog regiona", naveo je Hočevar. Božićno slavlje traje nekoliko dana, kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu