Rusija upozorava SAD: Napuštanje sporazuma vodi u sukob

Rusko ministarstvo upozorilo je da bi američko napuštanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa moglo da dovede do trke u naoružanju i direktnog sukoba

Izvor: Tanjug

Subota, 22.12.2018.

13:44

Rusija upozorava SAD: Napuštanje sporazuma vodi u sukob
Foto: Thinkstock

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je to saopštilo nakon što Generalna skupština UN nije podržala rezoluciju koju je predložila Moskva, o očuvanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, kojom se zabranjuje Moskvi i Vašingtonu da postavljaju na kopnu rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

"Novi udarac nanet je globalnoj arhitekturi bezbednosti i stabilnosti. Sada, uz propast sporazuma INF, nekoliko regiona sveta moglo bi da bude uvučeno u trku u naoružanju ili čak u direktnu konfrontaciju", navodi se u saopštenju.

Vašington je ranije zapretio da će se povući iz sporazuma, tvrdeći da Moskva nije postupala u skladu sa njim.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak SAD da povećavaju rizik od izbijanja nuklearnog rata time što prete da će odbaciti ključan sporazum o kontroli oružja i time što odbijaju da razgovaraju o drugom paktu čije važenje uskoro ističe, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: