Izrael izneo dokaze protiv Hezbolaha

Izraelski ambasador u UN Deni Danon predstavio je pred Savetom bezbednosti UN nove obaveštajne podatke o Hezbolahu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.12.2018.

00:15

Izrael izneo dokaze protiv Hezbolaha
Foto: Thinkstock

Danon je tvrdio da su informacije date misiji UN u Libanu (UNIFIL) o tunelima između Izraela i Libana do Hezbolaha došle preko zvaničnika libanske vojske.

Kako prenosi list Harec, Danon je pokazao snimke iz vazduha onoga što je nazvao "privatnom zgradom" u libanskom gradu Kafr Kela ispod koje tunel prelazi u Izrael, nekoliko metara od posmatračkog punkta UNIFIL-a.

Izraelski predstavnik je naveo da je njegova zemlja UNIFIL-u dala "precizne informacije" o lokaciji tunela a da je Hezbolah za to saznao kada je UNIFIL obaestio libansku vojsku.

"Zvaničnici libanske vojske rade za Hezbolah, dok UNIFIL ne radi na ispunjenju svog mandata u regionu na potreban način", rekao je Danon.

Druge fotografije iz Kafr Kele pokazuju, prema Danonu, infrastrukturu Hezbolaha uključujući i tunele.

On je Kafr Kelu nazvao "terorističkim terminalom" na granici i optužio Hezbolah za kršenje rezolucija UN i korišćenje civila kao živih štitova. Takođe, kako je dodao, sve to finansira Iran.

"Ako se Hezbolah usudi da napadne Izrael, sahranićemo ga u ruševinama Libana", zapretio je Danon.

Ambasador je pozvao Savet bezbednosti da proglasi Hezbolah terorističkom organizacijom.

Ruski predstavnik je potvrdio otkriće tunela i "u ime stabilnosti" pozvao sve strane na uzdržanost, dok je predstavnica Libana rekla da se njena zemlja brine zbog tenzija koje bude sećanja na "prošlu izraelsku invaziju".

Sednica Saveta bezbednosti je sazvana na zahtev Izraela i SAD, a povodom kršenja rezolucije 1701 kojom je okončan rat Izraela i Libana iz 2006.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: