"Ako dođe do nasilnog sukoba, Mogerini će biti kriva"

Profesor na Univerzitetu Kolumbija David Filips je ocenio da šefica diplomatije EU Federika Mogerini nije ispunila svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.12.2018.

17:20

Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo

"Njeni napori su do sada bili bezuspešni. Posrednik treba da bude aktivniji, da vodi pokretnu diplomatiju, a ne samo da organizuje susrete u Briselu", kazao je Filips za portal Gazetaexpress.com.

Filips, koji je direktor Instituta za mir na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i dobar poznavalac prilika na Balkanu, rekao je da je dijalog netransparentan i da SAD "treba da kopredsedavaju dijalogom".

Prema njegovim rečima, "ako dijalog na uspe, moguće je nasilno sukobljavanje Kosova i Srbije", a za to će biti okrivljena Mogerinijeva.

"Unutrašnja rasprava na Kosovu o promeni granica je dovela do velike zbunjenosti. Kosovski političari treba da se usredsrede na normalizaciju, što podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije u sadašnjim granicama", rekao je on.

Kosovski politički analitičar Astrit Gaši smatra da je Mogerinijeva pristrasna u korist Srbije i da je njena "kredibilnost kao posrednika skoro potpuno opala".

Drugačije mišljenje o ulozi Mogerinijeve ima nemački evroposlanik Knut Flekejštajn, koji smatra da ona čini dovoljno da se odnosi regulišu.

On smatra da Mogerinijeva želi dobro obema stranama, kosovskom i srpskom narodu, prenosi prištinski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: