Broj ubijenih novinara u svetu udvostručen u 2018.

U svetu je ove godine ubijeno 34 novinara zbog obavljanja svog posla, što je skoro dvostruko više nego 2017, saopštio je Komitet za zaštitu novinara.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

15:15

Broj ubijenih novinara u svetu udvostručen u 2018.
Foto: Thinkstock

Taj komitet sa sedištem u Njujorku objavio je u svom godišnjem izveštaju da je do 14. decembra ukupno ubijeno najmanje njih 53.

U 2017. je, prema podacima Komiteta, zbog obavljanja posla ubijeno njih 18 od ukupno 47 ubijenih novinara u toj godini, prenosi AP.

Danas objavljeni izveštaj uključuje ubistvo saudijskog novinara, kolumniste "Vašington posta" i kritičara saudijskog režima Džamala Kašogija, 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, a koje je dovelo do potresa na globalnoj političkoj sceni i optužbi na račun saudijskog princa Mohameda bin Salmana za umešanost u ubistvo.

Osim onih koji su ubijeni zbog svog rada, novinari su ginuli i u razmeni vatre izveštavajući sa ratnih područja ili na opasnim zadacima.

Kao najsmrtonosnija država za novinare ove godine se pokazao Avganistan, u kojem je život izgubilo 13 novinara.

Komitet za zaštitu novinara takođe je u izveštaju spomenuo ubistvo 27-godišnjeg istraživačkog novinara Jana Kucijaka, koji je ubijen u Slovačkoj tokom rada na priči o navodnoj korupciji, uporedivši njegovo ubistvo s prošlogodišnjim ubistvom malteške novinarke Karuane Galicije, kojoj je na automobil bila podmetnuta bomba.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica u utorak je saopštila da je u svetu ove godine ubijeno najmanje 80 medijskih radnika zbog svog posla, a da je više od polovine njih ubijeno u samo pet zemalja - Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji.

Reporteri bez granica takođe su u izveštaju naveli da se 348 novinara u svetu nalazi u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: Kini (60), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U svetu su u poslednjih deset godina, kako je navedeno, ubijena 702 novinara. Organizacija je napomenula i da se u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja i ograničavanja rada novinara.

Kako je navedeno, 60 novinara bilo je oteto 2018. u svetu, šest više nego prethodne godine. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: