London uspostavlja novi migracioni sistem nakon Bregzita

Velika Britanija će nakon napuštanja EU uvesti novi migracioni sistem, nova vizna pravila, ali bez ograničenja za visoko kvalifikovane radnike.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

10:20

London uspostavlja novi migracioni sistem nakon Bregzita
Foto: Thinkstock

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Džavid najavio je da će posle napuštanja Evropske unije, Velika Britanija uvesti novi migracioni sistem čiji će zadatak biti da reguliše imigraciju u državi na "održivom nivou", prenosi MIA.

Prema rečima Džavida, novi sistem, koji će zaustaviti slobodno kretanje građana drugih zemalja članica Evropske unije, podrazumevaće i nova vizna pravila za kvalifikovanu radnu snagu, ali neće predviđati ograničenja za ulazak u državu za visoko kvalifikovane radnike poput lekara i inženjera.

"To će biti jedinstveni imigracioni sistem zasnovan na kvalifikacijama, talentu i stručnosti pojedinaca, a ne na tome odakle oni potiču ili dolaze", rekao je Džavid.

Upravo strah od migracijskih posledica na socijalni i ekonomski sistem Velike Britanije, posebno nakon priliva radnika iz siromašnijih zemalja članica EU iz istočne Evrope, bio je jedan od razloga kod većine Britanaca na referendumu u 2016. godini da glasaju za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: