"Novosti": Velika trojka rešava pitanje KiM, EU ispada?

Beograd -- Kako pišu "Novosti", zahtev predsednika Vučića na sednici SB UN o Kosovu mogao bi Ujedinjene nacije da vrati za pregovarački sto.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Naime, predsednik Srbije zatražio je na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu da se nastavak dijaloga Beograda i Prištine odvija ubuduće pod većom ulogom UN. "Novosti" podsećaju da je i ranije bilo zahteva da se taj proces vrati pod zaštitu međunarodnog tela.

Međutim, tome se, kako dodaje list, protivio Brisel, pod čijim okriljem se već osam godina bezuspešno vodi dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je za taj list da je sada možda i najbolji momenat da se pitanje KiM vrati pod okrilje UN. "To bi bilo lekovito za proces dijaloga i pojavila bi se nada da bismo možda mogli da dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje bi uz naše jake saveznike Rusiju i Kinu garantovale SAD", kazao je on.

Bivši ambasador Milovan Božinović kaže za "Novosti" da se vidi da EU nema ideja kako da taj dijalog završi, ali i ne želi da prizna da dosadašnji put kojim se išlo nije mogao da donese rezultate.

strana 1 od 137 idi na stranu