Vođu škaljarskog klana Srbija neće da goni za šverc droge

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal odbilo zahtev grčkih pravosudnih organa da preuzme krivično gonjenje Jovice Vukotića zbog sumnje da je trgovao drogom

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.12.2018.

13:13

Vođu škaljarskog klana Srbija neće da goni za šverc droge
Foto: Thinkstock

Naime, pošto je razmotrilo spise predmeta koji su mu iz Atine poslati uz zamolnicu, Tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo je da u ovom trenutku, prema domaćim zakonima, nema dovoljno osnova za sumnju da bi protiv Vukotića bila pokrenuta istraga.

Odgovor grčkim pravosudnim organima prosleđen je preko Ministarstva pravde Srbije.

Vukotić se nalazi u pritvoru u Beogradu, gde čeka pravosnažnost presude kojom je 30. novembra osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnog pasoša.

Grčka je protiv njega pokrenula istragu zbog oko 135 kilograma droge koja je u decembru prošle godine zaplenjena u letovalištu u Vaskizi, a potom i raspisala poternicu za njim.

Njega, takođe, Crna Gora sumnjiči za utaju poreza od 22.800 evra, zbog čega je nedavno saslušan u Beogradu, ali se na saslušanju pred tužilaštvom branio ćutanjem.

Vukotić, koji se povezuje s crnogorskim kriminalnim škaljarskim klanom, u pritvoru je zbog opasnosti od bekstva i bojazni da bi mogao da ponovi krivično delo.

Na presudu kojom je osuđen na 15 meseci zatvora, Vukotić i njegovi branioci imaju pravo žalbe Višem sudu.

Na početku suđenja on je negirao da je vođa škaljarskog klana, nije poricao da je putovao s lažnim pasošem, ali je tvrdio da ga je koristio u državama van Srbije kako bi izbegao maltretiranje po aerodromima.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom tereti Vukotića za produženo krivično delo falsifikovanje isprave za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do pet godina zatvora.

Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom letovalištu Antalija s falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

Grčka je za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog šverca droge.

Vukotić ima i sprsko i crnogorsko državljanstvo, a zbog lažnih dokumenata je proteran iz Turske, odnosno deportovan u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: