"Plašim se da će loše rešenje naći nas"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da rešenje u odnosu Beograda i Prištine nije blizu i da se plaši da će “loše rešenje naći nas“.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

16:29

Foto: Tanjug/Marina Maksimoviæ

Kako je rekao nakon sastanka sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana u Briselu, alternativa ne postoji, već Beograd i Priština moraju da nastave da razgovaraju.

“Video sam Tačija na ručku danas, nismo imali danas dijalog. Ovde su bili prisutni i predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Ovo je bio važan trenutak za sve nas i za evropsku budućnost i za ocenu i procenu onoga što će se zbivati u budućnosti", rekao je on.

Dodao je da je sa Federikom Mogerini imao veoma otvoren razgovor.

"Bio je otvoren i koristan razgovor. Ja sam ukazao na to da mi moramo da radimo mnogo više u našim međusobnim odnosima, nevažno je gde se nalazimo na evropskom putu. Rekao sam da je Srbija sprema za nastavak dijaloga čim takse budu ukinute i mi tu svoju poziciju nismo menjali. Rekao sam i da smo za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jednistvenijeg nego što je sada slučaj, jer čak i da bude sve u redu i da budemo deo EU 2025. a što ne možete sa sigurnošću da kažete i zbog naših odnosa sa Prištinom i zbog svega drugog, za nas je od suštinskog značaja da razvijamo našu ekonomiju", naveo je predsednik Srbije.

Kako kaže, Srbija je u teškoj poziciji i usamljena kada je Kosovo u pitanju, jer su svi u regionu priznali nezavisnost Kosova.

"Albanija, Crna Gora i Makedonija su priznale nezavisnost Kosova, i BiH bi priznala ali Srbi u BiH to ne dozvoljavaju, tako da smo mi po tom pitanju prilično usamljeni ali se trudimo da razvijamo najbolje odnose i gledamo kako bismo u budućnosti kada se završi ova tužna saga o taksama mogli da nastavimo dijalog i da se približimo kompromisnom rešenju. Ja nisam neko ko je preveliki optimista ali ne želim ni na koji način da kvarim "božićnu idilu" i mi ćemo nastaviti da radimo i činimo sve što možemo", rekao je on.

Dodaje i da treba da budu uključeni svi faktori, Rusi, Evropljani, Kina, te da bi to bilo dobro i za nas i za Albance.

“Daleko smo od rešenja, nismo još rešili ni takse. Verujem i nadam se da će te takse da budu vrlo brzo povučene, niko ne može da bude sam na svetu, a Srbija tu nije usamljena. Ako povuku takse, onda je put ka dijalogu otvoren“, rekao je Vučić.

Na pitanje koje se odnosilo na to što se “umešao“ i predsednik SAD Donald Tramp, kaže da je veoma važno što se Tramp interesuje za situaciju. Kaže da je veoma važno što se on uključio, ali da nije saglasan da je dijalog u finalnoj fazi.

"Meni Trampovo pismo govori o tri stvari. Prvo, da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kakvim-takvim kompromisom. Drugo, da je u to uključen u američki predsednik, po prvi put otvoreno i nedvosmisleno, što znači da će po prvi put velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja. I treće, to što on kaže da smo ušli u "finalnu fazu" - ja sa tim ne mogu da se u potpunosti složim i ne milsim da smo blizu rešenja ali mi se čini da ovo pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do takvog rešenja. Da li je to moguće, da li je to realno - ne mislim da je lako i jednostavno, ali mislim da nemamo alternativu...", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: