Ruski avioni nad Kaspijskim i Crnim morem nose nove "kame"

Ruski avioni presretači MiG-31 naoružani hipersoničnim raketama "kinšal" (kama, bodež) izveli su 89 letova nad Kaspijskim i Crnim morem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages

Reč je o eksperimentalnim borbenim dejstvima, naveo je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Tas prenosi da je Šojgu to kazao na sastanku čelnika tog ministarstva koji se na kraju godine organizuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Agencija podseća da je Putin 1. marta ove godine obelodanio postojanje hipersoničnog raketnog sistema "Kinžal" kojim se dejstvuje iz vazduha, kada je rekao da ovaj sistem ima domet od više od 2.000 kilometara.

Putin je na sastanku sa vojnim vrhom u Moskvi izjavio da novom naoružanju Rusije nema ravnog u svetu i da će ono obezbediti bezbednost zemlje u decenijama koje dolaze, preneo je AP.

Navodi se da je Putin posebno pomenuo novu hipersoničnu raketu "Kinžal" i hipersoničnu jedrilicu "Avangard", kazavši da ovo oružje znatno jača vojne kapacitete Rusije.

AP navodi da je "Kinžal" već isporučen ruskoj vojsci, a da je ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da će "Avangard" ući u vojnu službu naredne godine.

Putin je takođe kazao da se nada da će napredno rusko oružje naterati one koji su naviknuti na "militarističku retoriku" da se zamisle.

"Ozbiljan napredak je napravljen u razvoju naprednog naoružanja, o kojem sam govorio 1. marta ove godine pred parlamentom. Nadam se da će naši najnoviji sistemi naterati one koji su se navikli na militarističku i agresivnu retoriku da razmisle", kazao je Putin na proširenom sastanku ministarstva odbrane.

On je takođe upozorio da bi povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) moglo da uništi sistem kontrole naoružanja.

"Saopštenje SAD o povlačenju iz sporazuma INF budi ozbiljnu zabrinutost. Taj korak mogao bi da ima veoma negativne posledice i primetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost. U perspektivi, to zapravo može da znači degradaciju pa čak i uništenje cele arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovnu destrukciju", rekao je Putin.

On je, međutim, istakao da ništa ne sprečava razmatranje modernizacije sporazuma INF sa drugim državama ili rad na novom sporazumu o oružju u toj sferi.

"Da, zaista, postoje određene kompleksnosti u vezi sa ovim sporazumom i druge zemlje koje poseduju projektile kratkog ili srednjeg dometa ne učestvuju u njemu. Ali ništa ne sprečava pokretanje pregovora o njihovom pristupanju postojećem sporazumu ili pokretanje diskusije o parametnima nekog novog sporazuma", kazao je ruski predsednik.

On je kazao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. godine razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada Rusije znatno ojačala.

"Sve vrste i rodovi vojski razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenojim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada koja igra glavnu ulogu u održavanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača", rekao je Putin.

strana 1 od 380 idi na stranu