Kremlj o novim izveštajima: Odbacujemo tvrdnje

Kremlj odbacio dva nova američka izveštaja o umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

12:44

Kremlj o novim izveštajima: Odbacujemo tvrdnje
Ilustracija: Thinkstock

Zvanična Moskva naglašavai da u njima nedostaju detalji te a nisu uspeli da pojasne kako je ruska vlada navodno bila umešana.

U izveštajima privatnih stručnjaka koje su američki senatori - i republikanci i demokrate - obelodanili u ponedeljak, navedeno je da je mešanje Moskve preko društvenih mreža bilo mnogo više rašireno nego što se ranije mislilo i uključivalo je nastojanja da se Amerikanci podele po rasnoj i ekstremnoj ideologiji, prenela je agencija Rojters.

Kremlj je i ranije negirao izveštaje o umešansoti Moskve u izbore u SAD 2016. godine, ističući da je reč o politički motivisanoj antiruskoj kampanji.

Glas Amerike je u ponedeljak preneo navode iz izveštaje pripremljenog za Senat SAD da je Rusija koristila sve najvažnije platforme društvenih mreža kako bi na glasače uticala dezinformacijama, u pokušaju da Donald Tramp bude izabran za predsednika.

U pomenutom izveštaju se navodi da su Rusi, koji su radili za grupu zvanu Agencija za istraživanje interneta (IRA), započeli sa eksperimentima na društvenim mrežama, kako bi prvo uticali na lokalne izbore 2009. a da su proširili svoje operacije na izbore u SAD 2013. koristeci Tviter, a zatim i druge popularne društvene mreže Jutjub, Fejsbuk i Instagram.

Za predsednicku kampanju 2016, u izveštaju se navodi da su Rusi pokušali da izazovu konzervativne glasače da podrže Trampa, naglašavajuci teme poput prava na oružje i imigracije.

U isto vreme, ruski operativci slali su afroameričkim glasačima ali i drugim grupama poput liberala, žena, muslimana, Latinoamerikanaca i veterana, poruke i druge informacije sa ciljem da ih zbune u vezi sa izbornim procesom, uključujući i pogrešne informacije o tome kako da glasaju.

"Ono što je sigurno jeste da su sve te poruke jasno imale za cilj da idu u korist Republikanskoj partiji i posebno Donaldu Trampu", navodi se u izveštaju koji je preneo "Vašington post".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: