Mađari Orbanu ne daju mira, opet protestovali

Ispred zgrade mađarske državne televizije, protestovalo oko 2.000 ljudi zahtevajući nezavisne medije i sudstvo i izražavajući nezadovoljstvo Orbanovom vladom.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

12:37

Mađari Orbanu ne daju mira, opet protestovali
Foto: Tanjug/AP

Uzvikivali su "prljavi Fides" i nosili plakate sa natpisima "Televizija je izgubila karakter javnog servisa", navodeći da je državna televizija postala vladino glasilo, prenosi Rojters. Stotine policajaca bile su raspoređene na ulicama, navodi agencija.

Prethodno je prenela da su pripadnici obezbeđenja danas izbacili dvoje poslanika iz zgrade televizije nakon što su pokušali da pročitaju peticiju i dan nakon što je policija upotrebila suzavac protiv demonstranta u Budimpešti.

Njih dvoje su zajedno sa desetak poslanika proveli noć u zgradi državne televizije u okviru demonstracija protiv politike madjarskog premijera Viktora Orbana, preneo je Rojters.

U peticiji su navedeni zahtevi sa protesta u nedelju, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske kancelariji tužilaštva Evropske unije.

Nezavisna poslanica Bernadet Sel postavila je video snimak na svojoj Fejsbuk stranici na kome se vidi kako pripadnici obezbedjenja guraju poslanika Akosa Hadhazija i izbacuju ga iz zgrade. Selova je rekla da je ona, takođe, izbačena iz zgrade.

Drugi poslanici su nastavili protest u zgradi državne televizije.

U mađarskoj prestonici je u nedelju protestovalo oko 10.000 građana, protiv novog zakona o radu i kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Jučerašnji protesti nosili su naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i gradjana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji, saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Soroša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: