GS UN usvojila sporazum – Mađarska i Amerika protiv

Generalna skupština UN usvojila je velikom većinom, ali bez SAD i Mađarske, Globalni sporazum o izbeglicama namenjen boljem rešavanju tog međunarodnog pitanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

18:57

GS UN usvojila sporazum – Mađarska i Amerika protiv
Getty Images

To je prenela agencija Frans pres i dodala da taj dokument nije izazvao burne reakcije kao sporazum o migracijama.

Nacrt sporazuma o izbeglicama je usvojila 181 zemlja, dve su bile protiv - SAD i Mađarska, dok su se tri uzdržale od glasanja.

Mađarska je ocenila da UN nije potreban "novi pravni instrument" za rešavanje pitanja izbeglica, dok je američka administracija nedavno saopštila da se ne slaže sa svim tačkama teksta.

Kao i Globalni sporazum o bezbednim, uređenim i regularnim migracijama, novi sporazum nije obavezujući.

Dokument o izbeglicama koji je sastavljen uz pomoć Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) predviđa mere za bolji odgovor zemalja na masovni priliv izbeglica.

Sporazum o migracijama, koji je nedavno usvojen na konferenciji u Marakešu, trebalo bi ove nedelje da bude ratifikovan u Generalnoj skupštini UN.

Taj sporazum je izazvao burne reakcije, posebno nacionalista u nekoliko zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: