Koha: Haradinajevih 18 poglavlja za Srbiju

Vlada Kosova dostavila ambasadama Kvinte u Prištini nacrt sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji je predložio premijer Ramuš Haradinaj.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.12.2018.

12:41

Koha: Haradinajevih 18 poglavlja za Srbiju
Foto:EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Taj sporazum predstavljen je kao preduslov napretka u dijalogu Beograda i Prištine, a u njemu se, između ostalog, navodi međusobno priznanje i poštovanje postojećih granica, piše Koha ditore. Po navodima tog dnevnika, predlog sporazuma sa 18 poglavlja biće ove nedelje dostavljen i poslanicima Skupštine Kosova.

U nacrtu su data rešenja za ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga u Briselu, a koji još nisu realizovani.

U prvom poglavlju predloga sporazuma se ističe da normalizacija odnosa Kosova i Srbije zahteva "sui generis" pristup kao i strukture koje predstavljaju zajedničke interese.

"Strane se slažu da je svaka od njih suverena država. Strane su saglasne da će podržati jedna drugu na unapredjenju njihovih interesa kao članica medjunarodnih i nadnacionalnih organizacija, uključujući i UN u slučaju Kosova", kaže se u jednom paragrafu prvog poglavlja. Navodi se i da su strane saglasne "da se ne blokiraju ili podstiču druge da blokiraju učlanjenje Republike Kosovo u međunarodne organizacije, uključujući, bez ikakvog ograničenja, EU, Savet Evrope i OEBS".

U drugom poglavlju se govori o merama koje treba preduzeti u izgradnji međusobnog poverenja između dva naroda, pa se navodi da to treba ostvariti "putem programa koji promovišu razmenu u oblasti obrazovanja i vaspitanja mladih, kao i kroz ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava".

U trećem poglavlju se govori o ekonomskim odnosima i ističe opredeljenje za ukidanje barijera za slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. "Strane se zalažu za slobodnu trgovinu u skladu sa procesom integracije u EU i u skladu sa relevantnim principima Svetske trgovinske organizacije koje treba primeniti na transparentan i nediskriminatorski način", piše u predlogu sporazuma.

Deo poglavlja se odnosi i na stvaranje zajedničkih struktura za rešavanje svih pitanja koje proizilaze iz rata 1998-1999. godine, uključujući i nadoknadu štete, pitanje nestalih osoba, seksualno nasilje i ratne zločine.

Predlogom sporazuma je predviđeno i stvaranje Asocijacije- Zajednice opština sa srpskom većinom za koju se navodi da će biti osnovana u skladu sa Ustavom Kosova, prvim sporazumom o principima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, potpisanim aprila 2013. godine, presudom Ustavnog suda i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Navodi se i da se strane slažu da "nadležni sudovi Kosova mogu da zabrane svaku funkciju ili delatnost Asocijacije opština sa srpskom većinom ako se time dovodi u pitanje ustavni poredak, gaze ljudska prava ili podstiče nacionalna ili verska mržnja".

Predlog dokumenta sadrži i potrebu promena u zakonskom okviru kako bi se ostvarila rešenja u odgovarajućim političkim sistemima dveju zemalja. Nacrtom je predviđeno da je za stupanje sporazuma na snagu neophodna ratifikacija u parlamentima dve zemlje kao i dostavljanje instrumenata ratifikacije u pravnu kancelariju Ujedinjenih nacija u skladu sa članom 102 Povelje UN.

Ostvarivanje sporazuma bi garantovale SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Evropska unija, putem posebnog tela koje bi nadgledalo njegovu realizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: