Mogerinijeva protiv Haradinaja: EU nudi, Haradinaj odbija

Zvaničnici EU i Prištine održaće danas u Briselu treći sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.12.2018.

07:39

Mogerinijeva protiv Haradinaja: EU nudi, Haradinaj odbija
Ilustracija: Getty Images

To će biti prilika da se proceni trenutno stanje u odnosima između EU i Kosova, navode u Savetu.

"Učesnici će u okviru procesa o stablizaciji i pridruživanju razmotriti političke i ekonomske kriterijume, finansijsku saradnju i implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u Savetu.

Predstavnici EU, sa šeficom diplomatije Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o pridruživanju Johanesom Hanom na čelu, sa delegacijom Prištine, koju predvodi Ramuš Haradinaj, tokom sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje razgovaraće i o situaciji na Zapadnom Balkanu. Nakon toga predviđena je i zajednička konferencija za medije.

Pred sastanak Saveta za SSP EU i Kosova portparolka EU Moja Kocijančič potvrdila je da su visoka predstavnica Federika Mogerini i komesari Johanes Han i Sesilija Malmstrem poslali pismo Ramušu Haradinaju u kome objašnjavanju poziciju EU u pogledu tarifa i ponavaljaju poziv za njihovim ukidanjem "Što je to pre moguće".

"U pismu se ponavlja i ponuda koju je komesar Han izneo Prištini, a koja se odnosi na pravi način rešavanja zabrinutosti koje ima Priština i zahvaljuje se premijeru Haradinaju na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine", izjavila je Kocijančičeva.

U pismu EU zvaničnika, u koje je Tanjug imao uvid, navodi se da je EU spremna da pokrene "specijalni format" sastanaka koji bi se bavio iznalaženjem praktičnih rešenja za problem u trgovini između Beograda i Prištine, što bi podrazumevalo i da se naziv "Unmik" u Cefta promeni u "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom). Haradinaj je rekao da će u Brisel otići i Mogerinijevoj reći ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: