Spisak branilaca suda za OVK: Advokati Gadafijeve porodice

Beograd -- Na spisku branilaca Specijalnog suda za zločine na KiM za sada 118 advokata. Među njima i oni čiji su klijenti bili članovi Gadafijeve porodice, pišu "Novosti".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

List navode da su mnogi od njih učesnici procesa koji su vođeni pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, poput Amerikanca Gregorija Gaja Smita, jednog od branilaca generala Momčila Perišića, koji je u Ševeningenu oslobođen za zločine u BiH i Hrvatskoj.

Branio je i jednog od komandanata OVK Idriza Baljaja koji je u Hagu oslobođen, zajedno sa Ramušem Haradinajem.

Britanski advokat izraelskog porekla Nikolas Kaufman branio je veliki broj poznatih ličnosti, među kojima su deca ubijenog libijskog predsednika Gadafija - Said i Ajša, kao i potpredsednik Demokratske Republike Kongo Žan Pjer Bemba, koji je u Hagu osuđen za 18 godina zatvora za ubistva, silovanja i pljačke koje su počinili vojnici pod njegovom komandom 2002. i 2003. godine.

Kaufman je savetovao i komandanta najvećeg tajnog zatvora Crvenih Kmera, Kaing Guenk Eava, osuđenog na doživotnu robiju.

Britanac Benatan Džoel odbranio je učenika iz Londona Erola Incedala, optuženog za pripremu terorizma u Londonu, a u jednom o tekstova o njemu napisano da "gotovo da nije bilo značajnog suđenja za terorizam u kojem se Džoel nije pojavio".

"Novosti" pišu da advokati sa spiska dolaze iz Srbije, Albanije, SAD, Velike Britanije, Švedske, Kanade, Makedonije, Italije, Holandije i drugih zemalja i da se na spisku nalazi 28 branilaca iz Srbije.

U Advokatskoj komori rekli su da su se za sada prijavila 33 iz centralne Srbije, da će ih biti još, kao i da se neki zahtevi i dalje ispituju.

Navodi se i da su svi advokati morali da se izjasne da li se "specijalizuju" za slučajeve odbrane optuženih ili za zastupanje žrtava, kao i da su se gotovo svi branioci Albanci sa Kosova izjasnili da žele da budu u timu odbrane, dok su advokati iz Srbije mahom izabrali da budu zastupnici žrtava, ali ima i onih koji su zaokružili obe opcije.

strana 1 od 137 idi na stranu