Osnovana "Mreža žena u policiji"

U Beogradu je osnovana Mreža žena u policiji koja predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti, navodi MUP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.12.2018.

20:36

Osnovana
Ilustracija: Freeimages.com

Kako se ističe ta ideja je važna za dalje unapređenje položaja i osnaživanja žena u policiji, kao i u davanju podrške njihovom karijernom razvoju, saopštio je MUP.

Državni sekretar Biljana Popović Ivković je naglasila da će se Mreža žena u policiji snažno boriti i protiv verbalnog i fizičkog nasilja, koje se u poslednje vreme kontinuirano sprovodi u našem društvu.

„Pretnjama i uvredama, nažalost, pojedini političari i nosioci nekih funkcija, šalju poruku nasilnicima da slobodno mogu da tuku i maltretiraju svoje najbliže. Valjda misle da su tako veći muškarci, a u stvari su kukavice. Za razliku od njih, naša poruka je da su žene stub ovog društva, stub porodice i ubuduće ćemo još intenzivnije insistirati na rodnoj ravnopravnosti, toleranciji i razumevanju“, istakla je Popović Ivković.

Ona je podvukla da će svi oni koji podignu ruku na ženu, izlože je fizičkim i verbalnim napadima, biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

„Moramo se svi snažno boriti protiv nasilja u našem društvu. Svako nasilje rađa novo nasilje, bilo ono verbalno ili fizičko“, zaključila je Popović Ivković.

Direktor policije Vladimir Rebić ocenio je da osnivanje mreže predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti, sa težnjom umanjenja stereotipa i predrasuda da žene nisu sposobne da obavljaju određene poslove.

"Mi i na ovaj način pokazujemo da poštujemo ljudska prava, pre svega pravo na jednakost. Podsetio bih da je poslednjih godina učinjen značajan napredak kada je u pitanju zastupljenost žena u policiji, ali smatram da taj broj još uvek nije dovoljan, jer u Ministarstvu unutrašnjih poslova žene trenutno čine oko četvrtinu svih zaposlenih“ rekao je Rebić.

Šef kancelarije švedske policije u Beogradu Maks Luteman istakao je da iskustva Švedske potvrđuju da su efikasnije one organizacije koje imaju jednak broj zaposlenih muškaraca i žena.

„Osnivanjem Mreže žena u policiji Republike Srbije napravljen je veliki korak ka rodnoj ravnopravnosti, a primer Švedske pokazuje da je takva mreža dovela do povećanje broj zaposlenih žena u policiji i na rukovodećim mestima“, rekao je Luteman.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedna od retkih institucija koja stoprocentno postupa po svim preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

"Uverena sam da će i ova mreža doprineti unapređenju položaja žena i sagledavanju njihove uloge, jer današnji bezbednosni izazovi, rizici i pretnje sa kojima se naša država suočava ne daju nam za pravo da se odreknemo bilo kog člana ili članice našeg društva i da ne iskoristimo potencijalne svih“, rekla je Janković.

Ona je dodala da prema poslednjem istraživanju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti građani policiju prepoznaju kao nekoga kome pored, institucije Poverenika, najviše veruju kada je reč o zaštiti od diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: