EU pozvala Tursku na uzdržanost u Siriji

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je od Turske da se "uzdrži od unilateralnih akcija" u Siriji.

Izvor: Beta

Subota, 15.12.2018.

18:02

EU pozvala Tursku na uzdržanost u Siriji
Foto: GettyImages

Ankara u Siriji preti pokretanjem nove ofanzive protiv kurdskih jedinica koje imaju podršku SAD.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija zemlja je od 2016. dva puta intervenisala na severu Sirije, najavio je u sredu novu operaciju "u narednih nekoliko dana" protiv položaja kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) istočno od Eufrata.

"Izjave o eventualnoj turskoj vojnoj operaciji na severoistoku Sirije su razlog za zabrinutost", ocenila je Mogerini.

Ona je navela da očekuje od turskih vlasti da se "uzdrže od bilo kakve unilateralne akcije koja bi oslabila napore koalicije protiv Islamske države ili povećala nestabilnost u Siriji.

Rekavši da je borba protiv džihadista ušla u "završnu fazu", Mogerini je pozvala "sve strane" da obezbede "da dođe do njihovog skorog poraza, koji je nužni preduslov za bilo kakvo trajno rešenje sirijske krize".

Turska vojna operacija bi mogla biti veoma problematična budući da se u tom području pored kurdskih boraca nalaze i američki vojnici.

Turska i SAD su saveznice u NATO ali su im odnosi prethodnih godina napeti, pre svega zbog saradnje SAD i YPG.

Erdogan je juče rekao da je "odlučan" da pacifikuje i obezbedi područja istočno od Eufrata, pritom kritikujući američku podršku Kurdima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: