SAD: Podrška vojsci, za operacije konsultovati KFOR

Vašington -- SAD su još jednom potvrdile podršku formiranju kosovske vojske, ali ističu da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa" sa Beogradom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kako navode, za Prištinu bi "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

U saopštenju Stejt departmenta, dostavljenom srpskom servisu Glasa Amerike, takođe se napominje da se od prištinskih vlasti očekuje da se pridržavaju obaveze da se za bilo koju operaciju na severu Kosova prethodno konsultuju sa Kforom.

SAD, kako se precizira, podržavaju "postepenu, transparentnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu".

"To je suverena odluka vlade Kosova", dodaje se u saopštenju, ali i ističe da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

Stejt department, takođe, apeluje "na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji".

Kako se navodi u istom saopštenju, jučerašnje glasanje u prištinskoj skupštini "ne donosi nikakve momentalne promene kada je reč o strukturi, misiji ili operacijama KBS".

"Radi se o administrativnom koraku, kojim se započinje proces, koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbednosti".

Stejt department, takođe, ocenjuje da vlada u Prištini više nego ikada ranije "mora da nastavi da se angažuje sa manjinskim zajednicama i blisko sarađuje sa NATO saveznicama i njihovim partnerima".

"Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi sa kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, pre svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO-a iz 2013. godine, da bilo koja operacija na severu Kosova zahteva prethodnu konsultaciju s komandantom KFOR-a", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton razgovarao je sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Mirom Cerarom o potrebi da Srbija i Kosovo što pre postignu sporazum.

"Kao NATO saveznici razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće...", napisao je Bolton na Tviteru.

Šef slovenačke diplomatije naveo je da je američkog zvaničnika zanimao stav Slovenije o pregovorima Srbije i Kosova oko granice, na šta je Cerar rekao da "dve zemlje treba da postignu sveobuhvatan sporazum da bi jednom zauvek rešili otvorena pitanja", prenosi agencija STA.

strana 1 od 137 idi na stranu