Kipar o odluci Prištine: Zabrinjavajuće

Portparol Vlade Kipra Prodromos Prodromou kaže da je njegova zemlja zabrinuta zbog poteza i odluka Prištine koje nisu u skladu sa Rezolucijom UN 1244.

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

15:00

Kipar o odluci Prištine: Zabrinjavajuće
EPA/GERRY PENNY

Kako je rekao, njegova zemlja nije zadovoljna onim što je dogovoreno između EU i Kosova.

"Naš predsednik je na Evropskom savetu postavio pitanje pažljivog nadzora odnosa EU i Prštine, a u svetlu zabrinjavajućih zabrinajvajućih događaja i odluka", izjavio je Prodromou za Tanjug.

Portparol kiparske vlade kaže da je predsednik Kipra Nikos Anastasijades na sastanku lidera EU u Briselu postavio pitanje zabrinajvajućh poteza Prištine koji se odnose na uspostavljanje vojnih snaga i uvođenje tarifa na robu iz Srbije i BiH.

"Odluke nisu u skladu sa UN Rezolucijom i sa onim što je dogovoreno između EU i Kosova. Predsednik Anastasijades informisao je Evropski savet da je tokom nedavne posete Nikoziji predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo zabrinutost zbog namera Prištine da uspostavi vojne snage, bez regionalnog pristanka i uz kršenje odgovarajuće UN Rezolucije", izjavio je Prodromou.

On je naveo da je kiparski predsednik EU liderima tokom prvog dana samita u Briselu predočio i probleme koji su nastli zbog uvođenja taksi Prištine na robu iz Srbije i BiH, a koje su, prema oceni Anastasijadesa, stvorile velike probleme za srpske građane na Kosovu.

"Važno je da su EU partneri pokazali interes za ovu temu i da je Visoka predsatvnica Federika Mogerini dala uveravanja da će preduzeti određene mere", kaže Prodromou za Tanjug.

Zvanična Nikozija naglašava da EU mora da pažljivo nadgleda situaciju u regionu, a svi partneri na Zapadnom Balkanu moraju da pokažu neophodnu političku volju i zrelost kako bi imali "dogovorene akcije, a ne samo jednostrane poteze" koji škode opštoj situaciji.

"Kipar posvećuje veliku pažnju onome što se dešava u regionu Zapadnog Balkana kao zbog svojih odnosa sa Srbijom tako i zbog činjenice da nismo mnogo udaljeni jedni od drugih", naveo je Prodromus Prodromou u izjavi za Tanjug.

Visoka predstavnica Federika Mogerini je, prema izvorima Tanjuga, na sastanku EU lidera sinoć u Briselu ocenila da postoje problemi i da deli zabrinutost Kipra.

Ona se pozvala i na zabrinutost generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga zbog transfomacije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Evropski diplomatski izvori navode za Tanjug da će se Mogerinijevapitanjem prištinskih jednostranih akcija baviti i u ponedeljak, za kad je zakazan sastanak Saveta za stablizaciju i pridruživanje EU Kosovo. Sastanku bi trebalo da prisustvuje i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: