"Nema više pregovora o izlasku, samo o budućim odnosima"

EU stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju V.Britanije iz EU i Političke deklaracije o budućim odnosima kao i da namerava da pređe njihovu na raftifikaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA-EFE / Andy Rain
Foto:EPA-EFE / Andy Rain

To je saopštio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"To više nije otvoreno za pregovore", poručio je Tusk i dodao da ono što predstoji su samo pregovori o budućim odnosima Unije i Britanije.

Tusk je posle obraćanja britanske premijerke Tereze Mej, a zatim i diskusije sa 27 lidera zemlja članica EU, ponovio da Evropski savet ne želi dodatne pregovore o već usvojenom Sporazumu o povlačenju Velike Briitanije iz EU.

"Evropski savet ponavlja da želi da u budućnosti uspostavi što bliže partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Spremni smo da započnemo sa pripremama odmah nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je pre moguće, a nakon povlačenja Britanije", poručio je Tusk.

On je naveo da je britanska premijerka Tereza Mej informisala EU lidere na samitu u Briselu o poteškoćama koje postoje u Velikoj Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Bregzitu. Tusk je naveo i da je Tereza Mej tražila dodatne garancije kako bi odblokirala ratifikaciju sporazuma u britanskom Parlamentu.

"Evropski savet naglašava da će zaštitna mreža biti upotrebljena samo privremeno i to dok ne bude zamenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbegavanje tzv "tvrde granice" (između Irske i Severne Irske). U tom slučaju EU će se na na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamenio zaštitnu mrežu", naglasio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta pozvao je i na jačanje spremnosti na svim nivoima za povlačenja Velike Britanije iz EU, uzimajući u obzir sve moguće ishode.

U zaključcima sa samita u Briselu, lideri EU poručili su da sporazum o izlasku Velike Britanije iz bloka "nije otvoren za ponovne pregovore", uprkos molbi britanske premijerke da se naprave promene kako bi ona mogla da "proda" taj nepopularni sporazum britanskim poslanicima.

Lideri EU su, takođe, obećali da će raditi na brzom donošenju novog trgovinskog sporazuma sa Britanijom kako bi se izbeglo aktiviranje spornih garancija u vezi sa irskom granicom, prenosi AP.

Oni su dodali da je EU odlučna da ubrzano radi na naknadnom sporazumom, koji će do 31. decembra 2020. godine utvrditi alternativne dogovore, tako da ne bude potrebe da se aktivira pitanje granice.

Britanska premijerka je pre samita EU u Briselu ocenila da postoji jasna zabinutost u Britaniji oko pitanja tzv "zaštitne mreže" koja bi trebao da reguliše grancu između Irske i Severne Irske.

strana 1 od 380 idi na stranu