Osumnjičeni ekstremisti ubili 42 ljudi

Osumnjičeni ekstremisti na motociklima ubili su najmanje 42 ljudi u seriji napada na nomadske kampove Tuarega u Maliju, javili su lokalni zvaničnici.

Izvor: Beta

Petak, 14.12.2018.

00:36

Osumnjičeni ekstremisti ubili 42 ljudi

Prema rečima jednog od zvaničnika Tuarega Muse Ag Ašaratumanea, napadi su se dogodili u utorak i sredu u istočnoj oblasti Menanka u Maliju.

Žrtve među kojima je bilo i dece pripadnici su grupe poznate kao MSA koj se borila protiv ekstremista s vezama s Islamskom državom aktivnom u toj oblasti.

Ovo najnovije nasilje moglo bi da pokrene novi cikljus međuetničkih sukoba u oblasti Menaka gde je 100 civila već ubijeno ove godine. U septembru slične bande motociklista napale su nomadsku zajednicu blizu granice Malija s Nigerom, kada je ubijeno najmanje 12 civila.

Malijske vlasti saopštile su danas da su uhapsile četiri muškarca osumnjičenih da planiraju napade pre kraja godine u više zapadnoafričkih glavnih gradova. Obaveštajna služba Malija navela je da su se oni spremali da izvedu napade na neke osetljive ciljeve u gradovima Abidžan u Obali Slonovače, Bamaku u Maliju i Uagaduguu u Burkini Faso.

U saopštenju se navodi da su ti uhapšeni muškarci povezani i s napadom u martu u Uagaduguu i dodaje da je ta grupa postala operacija za regrutovanje ekstremista.

Obaveštajna služba je takođe navela da je preliminarna istraga dokazala da su tih četvoro terorista takođe učestvovali u otmici kolumbijske kaluđerice Glorije Sesilije Narvaez u februaru 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: