"Ilegalna okupaciona formacija, ne stupajte u redove"

Vojska Kosova za Beograd predstavlja ilegalnu okupacionu formaciju na teritoriji Srbije, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u obraćanju javnosti.

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

13:20

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je naveo, takozvana vojska formiranu je sa ciljem nasilne promena granica zemlje.

Đurićev govor prenosimo u celosti:

“Parlament privremenih institucija samouprave u Prištini je danas, bez učešća srpskih predstavnika, po jednonacionalnom diktatu albanske većine na Kosovu i Metohiji, a suprotno svim važećim odredbama domaćeg i međunarodnog javnog prava, doneo odluku o formiranju tzv. vojske Kosova. Odluka o formiranju tzv. vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju. Ova odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja albanske nezavisne države, tzv. „Republike Kosovo“, na čitavom području A.P. Kosovo i Metohija. S obzirom da je odluka o njenom formiranju doneta suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije, suprotno privremenom ustavnom okviru Kosova, ali i suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, kojim je okončan oružani sukob na Kosovu i Metohiji 1999. godine, tzv. vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na području Republike Srbije.

Protivpravni i separatistički karakter ove ilegalne okupacione formacije jasan je i nedvosmislen. Odluka o njenom formiranju ima za cilj nasilnu promenu granica naše zemlje i narušavanje Ustavom i međunarodnim aktima utvrđenog položaja naše južne pokrajine. Sve to, u uslovima u kojima upravo zbog pokušaja jednostranog i nasilnog nametanja statusa još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Srba i političkih predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca. Tzv. vojska Kosova formira se i u trenutku u kome niti jedan jedini Albanac nije na sudu odgovarao za hiljade ubijenih i nestalih, stotine hiljada proteranih građana Srbije u toku i nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, i brojne druge zločine počinjene upravo od ruke ilegalnih albanskih oružanih formacija. Tzv. vojska Kosova formira se i uz javnu i neprikrivenu političku, materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na našu zemlju, u toku koje su ubile hiljade civila, a koje svojim delovanjem u prethodnom periodu i danas jesu najodgovornije za situaciju na Kosovu i Metohiji. Građani Srbije treba da znaju da su upravo ove države sledstveno tome najodgovornije i za današnju odluku parlamenta privremenih institucija u Prištini. U ovom, za Srbiju veoma teškom danu, predstavnicima ovih država želim da poručim da narod Srbije neće nikada zaboraviti njihovo delovanje i da njihovu podršku formiranju tzv. vojske Kosova. Građani Srbije i srpski narod doživljavaju kao duboku uvredu koja će ostaviti trajne i neizbrisive posledice. Podjednako nećemo zaboraviti ni podršku i prijateljstvo onih koji su bili sa nama kada je teško.

Međunarodne misije na KiM nisu i ne mogu pod bilo kakvim izgovorom biti amnestirane od svoje ugovorno definisane obaveze da spreče delovanje ilegalnih naoružanih grupa kosovskih Albanaca na teritoriji Kosova i Metohije. Zahtevamo od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne „vojske Kosova“ na području Kosova i Metohije i da istu razoruža i situaciju vrati u okvir predviđen Rezolucijom 1244. Sve drugo značilo bi direktnu podršku protivpravnom delovanju sa ciljem okupacije i nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije, što je protivpravno delovanje kažnjivo po međunarodnim i propisima Republike Srbije.

Pozivam građane Republike Srbije - Albance, Srbe i sve ostale, da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružane formacije tzv. vojske Kosova. Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije kažnjiva su višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama. Organi i službe bezbednosti Republike Srbije imaju zadatak da utvrde identitet lica koja pristupaju ilegalnoj oružanoj formaciji tzv. vojske Kosova i da ih liše slobode kada god im postanu dostupna, a nadležni pravosudni organi imaju Ustavom i zakonima definisanu obavezu da ova lica kazne i udalje iz njihovih sredina, onog momenta kada ovakve osobe postanu dostupne nadležnim organima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviće da preduzima celishodne i potrebne, Ustavom i zakonima utvrđene korake kako bi očuvao mir, bezbednost i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Srbija je okrenuta miru, budućnosti i razvoju. Verujemo u političko, razumno i kompromisno rešenje za sve probleme nasleđene iz prošlosti, ali nismo i nećemo ni po koju cenu dozvoliti da naš narod na Kosovu i Metohiji bude zgažen, progonjen i pretvoren u bilo čije roblje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: