Brisel se oglasio povodom odluke Prištine

EU ponovila da je transformacija Kosovskih snaga bezbednosti trebalo da bude izvršena kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.12.2018.

13:04

Brisel se oglasio povodom odluke Prištine
Ilustracija: Getty Images

"Kao i NATO, EU i dalje deli stav da bi mandat Kosovskih bezbendosnih snaga trebalo da bude menjan isključivo kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom", saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove povodom usvajanja zakona o transformaciji KBS u kosovskom parlamentu.

EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se pridržava svojih obaveza u skladu sa prvim sporazum postignutim u Brisleu 2013 i njegovim bezbednosnim aranžmanima, dodaje se u saopštenju.

I šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici poručio je da je "pozicija EU jasna". I onje ponovio da EU deli stav NATO - da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da dugoročan, u skladu sa Ustavom.

Fabrici dodaje da Evropska unija ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna. Takođe je podsetio da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa CEFTA ali i u suprotnosti sa SSP koji EU ima sa Kosovom.

"Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući BG i PR prošle nedelje", naglašava Fabrici.

Pročitajte još i:

- Stoltenberg o vojsci Kosova: Žalim zbog odluke

- Gotovo je: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage

- Naslovne: "Dan D za vojsku Kosova"

- KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

- Haradinaj poručio Srbima: Neće biti gore, već bolje

- Odgovor Albancima: Severna Mitrovica u zastavama Srbije

- Nađen eksploziv kod Gazimestana; "Neko hoće incident"

- "Srbi da se ne boje, niko ne namerava da osvoji sever"

- Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata

-Vozila Kfora u K. Mitrovici, NATO leti nad Prištinom VIDEO

- Haradinaj: Još par trenutaka do istorijskog glasanja

- Vulin: Vučić obavešten, vojska spremna

- "O vojsci već 30 godina, a ništa se neće desiti za još 10"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: