Oglasila se Ambasada SAD: Podrška

Priština -- Ambasada SAD na Kosovu ponovo je potvrdila podršku postepenoj tranziciji BSK u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, jer je to "suvereno pravo Kosova".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

U izjavi za medije, neposredno nakon usvajanja tri zakona iz oblasti bezbednosti u Skupštini Kosova, ističe se da je usvajanje zakona prvi korak u razvoju tih sposobnosti.

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i neprestanog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage interoperabilne sa NATO koja služi svim kosovskim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova", navodi se u izjavi.

Ambasada SAD pozvala je Vladu Kosova da nastavi blisku koordinaciju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u informisanje manjinskih zajednica sada, i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

"Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom o kretanju i operacijama snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama u korist svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa BSK kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", piše u izjavi.

Takođe se ističe da regionalna stabilnost zahteva da se Kosovo iskreno trudi da normalizuje odnose sa Srbijom, a SAD podstiču obe strane da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Skupština Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri zakona koji obezbeđuju transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena.

Pročitajte još:

- Stoltenberg o vojsci Kosova: Žalim zbog odluke

- Gotovo je: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage

- Naslovne: "Dan D za vojsku Kosova"

- KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

- Haradinaj poručio Srbima: Neće biti gore, već bolje

- Odgovor Albancima: Severna Mitrovica u zastavama Srbije

- Nađen eksploziv kod Gazimestana; "Neko hoće incident"

- "Srbi da se ne boje, niko ne namerava da osvoji sever"

- Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata

-Vozila Kfora u K. Mitrovici, NATO leti nad Prištinom VIDEO

- Haradinaj: Još par trenutaka do istorijskog glasanja

- Vulin: Vučić obavešten, vojska spremna

- "O vojsci već 30 godina, a ništa se neće desiti za još 10"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu