"Dan D" za "vojsku" Kosova: Tači u uniformi, Vučić na jugu

Danas najavljeno usvajanje zakona kojima se omogućava formiranje "vojske" Kosova. Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti. Čović: Treba da se plaši Kfor.

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

07:45

Foto: Tanjug/AP

Svi mediji u Beogradu, ali i u Prištini, današnji dan označili su kao „dan D“ za formiranje vojske Kosova. Kosovski predsednik Hašim Tači već u uniformi.

To se trenutno označava kao transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova, a suštinski to znači formiranje vojske, kaže za TV Prva Nebojša Čović.

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju kaže da Priština takvu formulaciju koristi kako bi se zamaskiralo kršenje njihovog ustava – jer i po tom dokumentu, ali i po svim drugim važećim dokumentima poput Rezolucije 1244 i Ahtisarijevog plana – postojanje oružanih snaga Kosova je protivustavno i nemoguće bez pristanka manjinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći Kosovo će formirati oružane snage što predstavlja veliku destabilizaciju ne samo regiona već i šire.

Na pitanje kako bi Srbija trebalo da reaguje, Čović kaže: „Naša strana trebalo je da odavno proučava preduzimanje novih mera - izlazak Srpske liste iz Skupštine Kosva. To bi onda bio udar na Haradinajevu vladu, jer ne verujem da bi mogli sada kada im Specijalni sud diše za vratom da oforme neku manjinsku vladu.“

Srbija mora da, kako kaže, ostane hladne glave, a na pitanje kako bi mogla i da li bi mogla da reaguje i Vojska Srbije, Čović kaže: „Vojska Srbije ima potencijal da deluje, ja to ne bih želeo, ali sve ima svoju meru. Kfor u svom potencijalu dole nije problem, ali šire gledano jeste.“

On je rekao i da sve to stvara velike tenzija, ali idodaje da ne veruje da Srbi imaju razlog da se plaše. Mogu, kako ističe, da budu zabrinuti, ali bi više trebalo da se plaše oni koji su u sendviču, a to je Kfor. „S jedne strane Srbi, s druge strane Srbi“, zaključio je Čović.

Pročitajte još i:

- Naslovne: "Dan D za vojsku Kosova"

- KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

- Haradinaj poručio Srbima: Neće biti gore, već bolje

- Odgovor Albancima: Severna Mitrovica u zastavama Srbije

- Nađen eksploziv kod Gazimestana; "Neko hoće incident"

- "Srbi da se ne boje, niko ne namerava da osvoji sever"

- Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: