Hrvati usvojili Deklaraciju, oštre reakcije iz BiH

Sabor Hrvatske usvojio je većinom glasova Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

22:07

Hrvati usvojili Deklaraciju, oštre reakcije iz BiH
Ilustracija: Thinkstock

O tekstu deklaracije nije postignuta saglasnost vlasti i opozicije. Dok vladajući poslanici ističu da je cilj dokumenta jačanje položaj Hrvata u BiH, opozicione stranke levog centra oštro su ga kritikovale smatrajući ga grubim zadiranjem u unutrašnja pitanja susedne države.

Opozicija takođe ocenjuje da je Hrvatska demokratska zajednica predlažila deklaraciju samo zbog toga što za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije izabran Dragan Čović iz HDZ-a.

S druge strane, poslanici desnih opozicionih stranaka kritikuju Deklaraciju zato što smatraju da je ona preblaga i da treba preduzeti konkretnije mere u zaštiti hrvatskog naroda.

Deklaracijom se poziva na izmene Ustava BiH i izbornog zakona da bi se ostvarila, navodi se, ravnopravnost hrvatskog naroda. U njoj se, između ostalog, ističe da je za uspešno funkcionisanje BiH ključno da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni i da u nju imaju puno poverenje.

Takođe se navodi i da je na nedavnim izborima hrvatski član Predsedništva BiH treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je, dodaje se, suprotno duhu Dejtonskog sporazuma.

Sabor danas, na kraju jesenjeg zasedanja, nije prihvatio Interpelaciju o radu Vlade povodom njenog nečinjenja u vezi s učestalom zloupotrebom ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koju je podneo poslanički klub opozicione Socijaldemokratske partije.

Sabor Hrvatske se Deklaracijom o položaju hrvatskog naroda u BiH grubo meša u unutrašnja pitanja BIH i iskazuje nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine, upozorio je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.Hrvatski sabor je danas većinom glasova usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je izazvalo reakcije ne samo u BiH, već i u samoj Hrvatskoj.

"Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska je dužna u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i uzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje te vrednosti", naveo je Džaferović u saopštenju komentarišući izglasavanje Deklaracije Sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Usvajanjem Deklaracije kojom se tretiraju pitanja izmena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodao je on.

Bošnjački član Predsedništva BiH je naglasio da BiH poštuje suverenitet Hrvatske, kao i pravo njenog Sabora da uređuje unutrašnja pitanja Hrvatske, i BIH se ne meša u ta pitanja, ali očekuje jednak odnos hrvatskih vlasti prema BiH.

"Institucije Hrvatske ne mogu rešavati unutrašnje odnose u BiH. Institucije Bosne i Hercegovine će rešavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uređenja BiH", istakao je Džaferović.

On je pozvao zvaničnike Hrvatske da "dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini".

"Ako se nastavi ovakav trend mešanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbegavanja rešavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obe države", upozorio je Džaferović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: