"Mame su zakon": Borba za dostojanstveno materinstvo

Protest Inicijative "Mame su zakon" koji je zakazan za subotu, 15. decembar ispred Vlade Srbije podržao je deo opozicionih poslaničkih grupa Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 14.12.2018.

13:50

Foto: Getty Images, ilustracija

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura pozvala je građane da se pridruže i poručila da je neophodna zajednička borba za dostojanstveno materinstvo.

Podršku protestu koji počinje sutra u podne, dale su poslanička grupa Demokratske stranke, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka, Samostalni poslanici i Pokret centra, čija poslanica Macura jedan od predstavnika incijative "Mame su zakon".

Macura je kazala da protest nosi naziv "Mame su ljute" i da će ispred vlade ponoviti zahteve da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji ostavlja ozbiljne posledice na živote porodica i zbog kojeg neke od majki imaju mesečna primanja svega 1.000 dinara.

Ona je kazala da žele da se zakon izmeni i da se majkama obezbedi bez obzira da li su bile u radnom odnosu 18 meseci u kontinuitetu ili ne, primanja najmanje u visini republičkog minimalca, a da se varijabilni deo računa prema broju meseci koje majka ima provedeno na radnom mestu.

Macura je istakla da su majke i trudnice pogođene tim zakonom jer mnoge od njih jako dugo rade na crno ili volonterski i to u najreproduktivnijem periodu života.

Ona je kazala da su zakonom oštećene i majke preduzetnice, posebno ona grupa koja se bavi pružanjem zdravstvenih usluga, kao i majke koje su rodile decu sa invaliditetom, one koje zarađuju više od tri prosečne plate u Srbiji, kao i poljoprivredne osiguranice.

Macura je ocenila da vlada nema nameru da promeni zakon i da je to jasno pošto je usvojen budžet za 2019. godinu, kojim nisu izdvojena sredstva potrebna da bi se položaj majki i trudnica popravio, i istakla da na kozmetičke promene koje iz resonih ministarstava najavljuje neće pristati.

Macura je rekla da na protestu neće biti stranačkih obeležja i da je jedina želja da se zajedno bore da se majkama obezbedi dostojastveno materinstvo.

Konferencija za novinare održana je u Skupštini Srbije, a prisustvovali su šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije- Nova Srbija Sanda Rašković Ivić, šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović i šef poslaničke grupe SDS-Narodna stranka Marko Djurišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: