"Upućen je hitan zahtev, spreman sam lično da učestvujem"

Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.12.2018.

21:15

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Verujem da 'velikani' neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom formiranja vojske Kosova.

To je, kaže, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Kako je rekao, ne veruje da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše.

"Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje", rekao je Vučić.

Pored toga, kaže predsednik, čekaćemo da ukinu takse.

"Sve mora da se vrati u pređašnje stanje", precizirao je Vučić, kako bi mogli da se nastave razgovori.

Izjavio je da Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine, već da je vreme da sve mere povuku, vrate situaciju na pređašnje stanje, a onda će, kaže, Srbija biti spremna na razgovor.

"Ne zanima nas više da li će takse biti 10 ili 15 ili 72 ili 1.700 odsto. Više nas ne interesuju ni nove mere. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara", rekao je Vučić na vanrednoj konfrenciji za medije.

Predsednik je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je "suviše dece izgubila u ratovima" i da više nema dece za ratovanje.

"Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na KiM, na one ljude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućma, ulicama. Divno je izgleda ta slika", istakao je Vučić.

Kaže da je to slika "jedne male, ali ponosne i slobodne zemlje", te da oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi, navodi predsednik, pokazali koliko su jaki.

"Ne mogu da nam ukinu pravo na život, da mislimo, da volimo svoju zemlju, i pravo da volimo našu crveno, plavo, belu trobojku, jer kod nas drugih zastava nema i nećemo dati nikome da je gazi", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: