Putin: Nisam hteo da budem predsednik

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nije izabrao profesiju predsednika kada mu je to predložio prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianicenko
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianicenko

Kako je rekao, nije bio spreman.

"Nisam izabrao profesiju predsednika“, rekao je Putin na otvorenom času u okviru Ruskog foruma za profesionalnu navigaciju „Projektorija“ u Jaroslavlju.

"Kada me je prvi predsednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin pozvao kod sebe i rekao: ’Želim da predstavim vašu kandidaturu u Državnoj dumi da biste bili premijer, a zatim ću vam ponuditi da idete na predsedničke izbore. Da li se slažete?‘ Rekao sam mu: ’Ne‘“, ispričao je Putin.

On je istakao da se Jeljcin, kada je čuo taj odgovor, veoma začudio i zainteresovao: „Zbog čega?“

"Ja mu kažem: ’Borise Nikolajeviču, nisam spreman‘. A već sam bio veliki dečko i već dugo sam radio u raznim državnim strukturama vlasti. Želim da budete spremni da što ranije donosite bitne odluke u svom životu i želim vam uspeh“, rekao je predsednik Rusije obraćajući se učenicima.

Putin je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Lenjingradu i moskovsku Višu školu KGB broj 1. Putinu je prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin uoči Nove 2000. godine ponudio da bude vršilac dužnosti predsednika. Putin je 31. decembra 1999. godine postao v. d. predsednika Ruske Federacije, a 26. marta 2000. godine izabran je za predsednika države.

strana 1 od 380 idi na stranu