Ko je i zašto bacio portret Skenderbega u Prizrenu? FOTO

Portret Skenderbega uklonjen je sa Trga Prizrenske lige i bačen na parking iza zgrade opštine Prizren.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.12.2018.

10:13

Ko je i zašto bacio portret Skenderbega u Prizrenu? FOTO
Ilustracija/ EPA Kushtrim Ternava

Đerđa Kastriotije Skenderbeg je borac protiv osmanskih osvajača, inače Srbin, kojeg su Albanci prisvojili kao svog nacionalnog heroja.

Portret je uz žičanu ogradu postavljen naglavačke, a nadležni istražuju kako je do ovoga došlo i prete sankcijama za počinioce, prenela je Koha ditore.

Portret Skenderbega je na Trgu Prizrenske lige postavljen povodom 28. novemba, koji Albanci na Kosovu i Metohiji obeležavaju kao Dan albanske zastave i Danopštine Prizren.

Ovaj incident je, kako se navodi, izazvao reakcije nadležnih građana ne samo u Prizrenu, nego i u drugim kosovskim opštinama.

Fotografije portreta Skenderbega u mozaiku, postavljenog naglavačke, na društvenim mrežama je objavio autor Besart Gaši, koji je ovaj incident nazvao sramnim i dodao da o njemu nije bio ni obavešten.

Gradonačelnik Prizrena Mitaher Haskuka izjavio je da je o ovome saznao iz medija i najavio istragu i sankcije za počinioce.

"Mozaik je očišćen i smešten na sigurno mestu, dok slučaj ne bude istražen, a neodgovorne osobe će biti kažnjene", rekao Haskuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: