Nedeljnik: Kome smeta Mirjana Karanović

Beograd -- "Želim da živim neki miran život, ali ne možeš da se praviš da se ništa ne dešava", kazala je u intervjuu za Nedeljnik Mirjana Karanović.

Izvor: Nedeljnik
Podeli

Mirjana Karanović je već sa svojom prvom filmskom ulogom u „Petrijinom vencu" ušla u sazvežđe jugoslovenske kinematografije i osvojila najznačajniju glumačku nagradu tadašnje države. I to u dvadeset trećoj godini života i kao student FDU.

Pet godina kasnije oduševila je ulogom u filmu „Otac na službenom putu", koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu. Usledile su maestralne uloge u pozorištu. Kada sve to postignete pre svoje tridesete godine, u Americi biste se zvali Meril Strip, ali u Srbiji, Mirjana Karanović je morala da se suoči sa konstantnim napadima zbog svog beskompromisnog stava tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Intervju sa Mirjanom Karanović vođen je u subotu, nekoliko sati pre protesta na kojem je trebalo da se obrati građanima, što se na kraju ipak nije dogodilo.

"Ne želim da idem na proteste. Ne želim da stojim tu na kiši i hladnoći. Želim da živim neki miran život, ali ne možeš da se praviš da se ništa ne dešava. Nikada nisam želela da me neko proglašava izdajnikom i nisam srećna zbog toga. Nisam srećna da me neko mrzi i da me prozivaju na mrežama i u novinama. Da te stavljaju na listu? Da si nečija meta? Pa niko ne želi da to bude njegova sudbina. To nije moja karijera", rekla je, između ostalog, za Nedeljnik najveća srpska glumica Mirjana Karanović.

Subotnji protest je poslužio samo kao povod za razgovor sa velikom glumicom, koja je za Nedeljnik pričala i o tome "kome i zašto smeta Mirjana Karanović"; kako je bunt izgledao devedesetih; politici, strahu i razočaranjima; o Petom oktobru i Zoranu Đinđiću; koju lekciju je naučila kada se pre 30 godina pobunila zbog honorara mlade glumice Anice Dobre, a šta je shvatila posle razgovora sa jednim političarem sredinom devedesetih; o mržnji, etiketama i "izdajnicima"; o Kosovu, kompromisima - životnim i političkim; o glumcima, Narodnom pozorištu, medijima; o Jugoslaviji, nostalgiji, glumi, vrednostima, Kanu; da li bi više želela da bude u pravu ili da bude srećna...

U novom Nedeljniku čitajte još:

- Uvodnik Veljka Lalića: Kritika čistog uma

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Kad vladaš sam

- Protesti u Beogradu: Šetnje subotom za izbore nedeljom

- Dragoljub Draža Petrović: Sećaš li se, Barbara, kad zaboraviš tekst

- Kako je i zašto Kopernikus kupio Prvu i O2

- Zoran Panović: Kako do diktature srednje klase

- Protesti u Parizu: Žuti bes

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Mini-Merkel

- Kolumna Mihaila Medenice: Draga baba, počeo je rat

- Zašto je važno inkluzivno obrazovanje

- Jubilej srpske košarke

- Svi razlozi zbog kojih je seks u recesiji

- Esej Muharema Bazdulja o Marselu Prustu

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Intervju: Marko Louis

-Intervju: Rade Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu