Vučić upozorio UNMIK: Priština povećava napetost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa šefom UNMIK Zahirom Taninom kome je preneo da namera Prištine da formira vijsku izaziva veliku zabrinutost.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

12:20

Vučić upozorio UNMIK: Priština povećava napetost
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu, navodeći da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, saopšteno je iz kabineta Aleksandra Vučića.

Međutim, kako se dalje navodi, situacija će biti značajno pogrošana kada prištinska strana sutra protivno međunarodnom pravu donese odluku o formiranju vojske. Vučić je kazao da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca.

Najavio je konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske Kosova.

Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, rekao je da deli zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji. On je kazao da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da "Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu".

Tanin je rekao da je to i "stav aktuelnog generalnog sekretara UN Antonia Gutereša: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu, kao i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN", piše u saopštenju.

Šef UNMIK je kazao da ima uveravanja od KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244.

Podsetio je na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena.

Vučić je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: